Privatutleie til turister er større en profesjonell utleie i Spania for første gang
I 2016 var det for første gang flere sengeplasser tilgjengelige for turister via utleieportaler på internett enn det var i hoteller og andre profesjonelle utleiesteder i Spania, viser en ny rapport. I Las Palmas var det over dobbelt så mange.
Rapporten Urbantur tar for seg turismeutviklingen i de 22 for turisme viktigste spanske byene, deriblant Las Palmas. Rapporten rangerer de 22 mest konkurransedyktige byene:
Barcelona topper listen foran Madrid og Valencia, og Las Palmas ligger som nummer elleve.
Fordobling fra 2015 til 2016
For første gang er også utviklingen i det private utleiemarkedet for turister, det som på Kanariøyene er definert i lovverket som ferieboliger, omtalt i rapporten, som kommer årlig:
Tallene i rapporten viser at antallet sengeplasser i slike ferieboliger har blitt dobbelt så mange i de 22 byene fra 2015 til 2016, og er oppe i 362.463 sengeplasser.
Det er nesten ti prosent flere enn antallet som fins i hoteller og andre profesjonelle overnattingssteder.
Over 12.000 i Las Palmas
I Las Palmas er det som eksempel registrert 5.678 hotellsengeplasser og 12.474 sengeplasser i ferieboliger. Byen har 52,38 overnattingsplasser for turister per 1.000 innbyggere, litt færre enn Madrid men under halvparten så mange som Barcelona.
Fra 2012 har antallet sengeplasser for turister i privatboliger økt med 1.633 prosent i de 22 byene, som til sammen har 84,5 prosent av denne typen overnattingsalternativ i Spania.
Airbnb har vokst med 100 prosent
I løpet av fire år har privatutleien vokst mer enn turistindustrien har gjort i løpet av flere tiår, påpeker José Luis Zoreda, visedirektør i Exceltur.
Den mest populære utleieportalen, Airbnb, har vokst med 100 prosent det siste året i Spania og har nå 54,2 prosent av alle ferieboliger som er for utleie i landet.
Vil påvirke turistindustrien på sikt
I rapporten blir det påpekt at dette ikke har påvirket turistindustrien i Spania ennå, i og med at den er inne i en boom med en overnattingsvekst på 20 prosent fra 2012 til 2016.
Det blir imidlertid advart om at turistindustrien vil kjenne effekten av denne trenden når konkurrerende feriemål blir mer stabile igjen og tiltrekker seg flere turister.
I flere regioner og byer i Spania pågår en intens diskusjon om lovregulering av utleie av ferieboliger.
Kanariøyene innførte en slik lov i mai 2015 som ble sterkt kritisert, og nå er under revidering. En ny tomtelov som skal vedtas i juni på Kanariøyene vil også påvirke denne typen utleie.
Temaet er også høyt på dagsordenen i andre land.
Rangeringen
De 22 byene som var med i undersøkelsen, rangert etter hvilke som er mest konkurransedyktige:
- Barcelona,
- Madrid,
- Valencia,
- San Sebastián,
- Málaga,
- Sevilla,
- Palma,
- Bilbao,
- Santiago de Compostela,
- Gijón,
- Las Palmas de Gran Canaria,
- Valladolid,
- Zaragoza,
- Córdoba,
- Santander,
- Granada,
- Salamanca,
- Alicante,
- Murcia,
- La Coruña,
- Burgos,
- León
Dette er Las Palmas best og dårligst på
Las Palmas har førsteplassen på disse punktene:
- Lengden på turistenes opphold
- Drosjenes effektivitet i byen
- Drosjeprisene
- Liberale åpningstider
- Offentlig sykkelutleie for turister
- Intelligent system for administrasjonen av turistreisemålet
Las Palmas har sisteplassen på dette punktet:
- Offentlig sikkerhet
På målefaktoren kulturturisme er Las Palmas helt nede på en 17. plass.
Som reisemål for familieturisme er rangeringen nummer 12. Samme plassering er det som reisemål for turister med høy inntekt.
Når det gjelder attraktivitet på grunn av store feiringer, fiestaer, festivaler osv. er Las Palmas nummer 7. På gastronomi er det imidlertid en bedrøvelig 18. plass.
Las Palmas skårer imidlertid bra på cruiseturisme, hvor byen inntar en tredjeplass. På punktet strandturisme ligger byen på en sjetteplass.
Språk er imidlertid et problem, her er det en delt 20. plass med Gijon og Leon.
Dette er bare et lite utvalg av en lang rekke faktorer og punkter som er vurdert i undersøkelsen.