Dom i Høyesterett mot loven om utleie av ferieboliger på Kanariøyene

Spansk Høyestrett annullerer i en fersk dom Kanariøyenes forbud mot utleie av ferieboliger i turistområder.

Feriebolig i Agüimes. Vv-skiltet (Viviendas Vacacionales) viser at boligen er registrert og godkjent for kortidsutleie til turister. Foto: Hugo Ryvik

Dommen ble gjort kjent på lørdag. Forbudet er nedfelt i paragraf 3.2 i den omstridte loven 113/2015, som regulerer utleie av ferieboliger på Kanariøyene.

I dommen står det at forbudet er i strid med prinsippet om fri konkurranse. Det vises til at restriksjonen er økonomisk motivert og kun favoriserer tradisjonell overnattingsvirksomhet som drives av profesjonelle.

- Den eneste troverdige forklaringen synes å være å forsøke å favorisere tilbudet om tradisjonelle innkvarteringsprodukter, står det i domsavsigelsen.

Videre at beslutning om å forby fritidsboligutleie i turistområder "bare skyldes at ferieboliger ikke skal konkurrerer med hoteller og leilighetshoteller".

Bekrefter dom i provinsretten

Dommen i Høyesterett i Madrid er i tråd med provinsrettens dom fra mai i fjor, som ble anket av den regionale regjeringen på Kanariøyene. Konkurransetilsynet i Spania har også tidligere påpekt at de ikke godtar et slikt forbud.

Stor seier for utleierne

Dette er en stor seier og rene julegaven for private utleiere av ferieboliger.  Svært mange av ferieboligene som ønskes leid ut til turister befinner seg i turistområder.

Det var foreningen Ascav, som representerer utleierne, som gikk til søksmål.

Dommen viser til at den regionale regjeringen har tatt i bruk nye argumenter under veis i den juridiske prosedyren: Det er vist til et forsøk på å opprettholde behovet for en rasjonell bruk av arealer som er forbeholdt turistutviklingen i henhold til planlegging av territoriet.

Domstolen slår imidlertid fast at argumentene som er lagt frem er utilstrekkelige og ikke overbevisende.

Nytt lovutkast må trolig endres

Dommen får konsekvenser for utformingen av en ny lov om utleie av ferieboliger som er under utvikling på Kanariøyene og som har stått på vent lenge nå.

Kanariøyenes turismeminister Isaac Castellano uttaler til avisen El Dia at han skal analysere dommen og vurdere om utkastet til den nye loven er i tråd med denne.

Han peker på at dommen spesifiserer at økonomiske begrensninger ikke kan innføres, men at den ikke nevner andre typer restriksjoner, og vil nå studere hvilke andre restriksjoner det er mulig å innføre.

Hvilke restriksjoner det blir, gjenstår å se.

I Las Palmas by er det nye, lokale reguleringer på gang som krever at ferieboliger som leies ut skal ligge på grunnplanet og ha egen inngang separat fra fellesinngangen til faste boliger i boligblokker. Det har svært få av ferieboligene som leies ut i byen i dag.

- Krigen er ikke vunnet ennå

Ascav, som representerer 1400 utleiere av ferieboliger på Kanariøyene, sier i en uttalelse om dommen at en kamp er vunnet, men ikke krigen.

Det vises til at det fortsatt er restriksjoner som på urbane nivå er uberettiget pålagt, og som bryter med innbyggernes rettigheter.

Tags