Repsol: Leteboring etter olje ved Kanariøyene starter i mai

Oljeselskapet Repsol planlegger å starte leteboring etter olje og gass utenfor kysten av Lanzarote og Fuerteventura i mai.

Antonio Brufau i Repsol virker trygg på at det blir oljeutvinning ved Kanariøyene, til tross for kraftig motstand. Foto: Repsol

Det sa selskapets president, Antonio Brufau, under en pressekonferanse på AC Hotel i Las Palmas i dag.

Ifølge Brufau skal prøveboringen skje 50 kilometer fra kysten av Kanariøyene.

 Tre prøvebrønner skal bores på 3092 meters dyp (885 av disse er vanndybden), 3465 meter (850 meter vann) og 6870 meter (1022 meter vann).

Ber om støtte fra Kanariøyene

Brufau tilbyr å etablere en logistikkbase for leteaktivitetene i Puerto del Rosario på  Fuerteventura og Arrecife på Lanzarote, og ber øyrådene om støtte til dette og om å gi tilbakemelding i løpet av 15-20 dager.

Hvis de to øyrådene er uvillige, vil Repsol se på andre løsninger, og da er Las Palmas angivelig et fornuftig valg.

Hvis det ikke er noen støtte å få fra Kanariøyene, utelukker ikke Bufau at de kan komme til å legge logistikkbasen til Marokko.

Letevirksomhetene vil koste 260 millioner euro, og 39 millioner euro av dette vil angivelig bli lagt i logistikkbasen. 

Kaller forslaget for utpressing

Presidenten på Fuerteventura, Mario Cabrera, beskriver i en uttalelse til pressen tilbudet om logistikkbase som utpressing.

Lanzarotes president, Pedro San Ginés, avviser også forslaget.

Kanariøyenes president Paulino Rivero, som er i Brüssel for å legge frem argumenter mot oljeutvinning for generaldirektøren for miljø i EU-kommisjonen, uttaler at Repsol bare kan glemme det, og at Kanariøyene "ikke er til salgs for en rett med linser".

Opptil 5000 arbeidsplasser

Repsol anslår at de kan hente opp 110 000 fat oljeekvivalenter per dag, og at det kan bli skapt mellom 3000 og 5000 direkte arbeidsplasser som følge av oljevirksomhet ved Kanariøyene.

Repsol-presidenten hevder at Kanariøyene kan dra nytte av en direkte investering på 2700 millioner euro i utviklings og utvinningsfasen.

Hvis de finner olje, er de totale investeringene i løpet av feltets levetid beregnet til å havne på 9097 millioner euro. 

Hevder at det ikke er utslippsfare

Brufau hevder at det ikke er noen risiko for utilsiktede oljeutslipp fra virksomheten fordi alle sikkerhetstiltak vil bli doble eller tredoble.

Som bevis på at olje og turisme kan gå bra sammen, viser han til oljevirksomhet i Norge, Malibu i USA, Rio de Janeiro og Tarragona i Spania.

Planene om oljevirksomhet har imidlertid møtt kraftig motstand hos blant annet kanariske myndigheter, institusjoner og en rekke miljøorganisasjoner, og til dels turistbransjen. 

For tiden er over 2600 innvendinger til en miljøkonsekvensanalyse som Repsol har fått laget inne til behandling .

Hvis konsekvensanalysen likevel blir godkjent, gjenstår to godkjenninger for Repsol og deres to partnere i prosjektet på Kanariøyene, RWE og Woodside: fra miljødepartementet og fra handelsdepartementet i Spania.

Først da kan de forberede selve utvinningen av olje, som tidligst kan begynne om tre år.

Marokko skal prøvebore

Forrige uke hevdet Spanias industri, energi og turistminister, Jose Manuel Soria, at Marokko starter leteboring denne uka i det som trolig er det samme oljereservoaret som Repsol vil lete i, men på marokkansk side av en imaginær delegrense i havet.

Han mener at det vil være idiotisk hvis ikke Spania også tar del i denne rikdommen.

Repsol-sjefen avviste på pressekonferansen påstander om samarbeid mellom hans selskap og Spanias industri, energi og turistminister, Jose Manuel Soria. 

Tags