6000 søksmål på Kanariøyene kan bli skrotet uten videre

Rettsvesenet i Spania har ikke rukket å revidere alle pågående saker innen 6. juni, slik kriminalreformen krever. Dermed er det fare at de blir avvist automatisk.

Rettsbygningen i Maspalomas, Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

På Kanariøyene er det snakk om 6000 saker som trolig ikke har blitt gjennomgått, og dermed kan havne i søpla, ifølge Gustav Matos, talsmann for sosialdemokratene (PSOE) på Kanariøyene, en politisk opponent til den sittende høyreregjeringen i Spania (PP).

Deadline 6. juni

I henhold til paragraf 324 i kriminalreformen som ble satt ut i livet i Spania av PP-regjeringen i oktober skulle samtlige pågående saker gjennomgås innen 6. juni for å se om det var grunnlag for å gå videre.

De som ikke ble gjennomgått, skulle automatisk bli avvist. Hensikten er å fjerne flaskehalser og får ned det lange etterslepet på rettssaker.

Rakk det ikke i tide

Juristene har jobbet på spreng siden oktober med å gjennomgå over 500 000 saker i Spania, derav 14 674 på Kanariøyene, men har ifølge Matos på langt nær kommet i mål, skriver avisa Canarias Ahora.

Sent i april var drøyt 103 188 saker gjennomgått, kun 19 prosent av totalen på 539 543 saker i Spania.

40 prosent av sakene kan bli vraket

På Kanariøyene er det ifølge Matos cirka 40 prosent av sakene de ikke har rukket å gå gjennom, det vil si cirka 6000.

17. mai gikk de spanske aktorenes forening, UPF, ut med en erklæring om at det ikke ville bli mulig å gå gjennom alle sakene og derigjennom sikre en effektiv kontroll av hver enkelt sak.

Matos mener at tusenvis av ofre for kriminelle handlinger vil bli forsvarsløse som følge av dette, og kaller reformen lite gjennomtenkt og en skandale.

Tags