Ung ingeniør fra Gran Canaria skal styre NASAs romskip til Saturn

Romfart: Den 32 år gamle, kvinnelige ingeniøren Mar Vaquero fra Maspalomas på Gran Canaria skal være ansvarlig for å styre NASAs ubemannede romskip Cassini, som skal utforske atmosfæren på Saturn i sin siste ekspedisjon.

En kvinne fra Gran Canaria skal styre romskipet Cassini på dets siste ekspedisjon. Foto: NASA

11. september skal Cassini nærme seg Saturns måne Titan for siste gang, og fire dager senere skal romskipet nå Saturns atmosfære uten å bruke motorene.

Romskipet vil bli ødelagt på denne ferden, men NASA har beregnet at det vil få tid til å sende data fra atmosfæren i ett til to minutter før det skjer.

Vaquero sier i et intervju med avisen El Pais at interessen for astronomi våknet i 12-13-års alderen, da hun tittet på stjerner gjennom teleskop på Gran Canaria. Nå skal hun styre Cassini fra et kontrollsenter i Pasadena Jet Propulsion Laboratory.

Vasquero har tatt en doktorgrad på universitetet i Purdue med en tese hvor hun analyserer hvordan romskip kan transporteres gjennom solsystemet med ingen eller svært lite bruk av drivstoff.

Cassini nådde frem til Saturn i 2004, og har sendt data av stor betydning til jorden. Nå skal den snart foreta sin siste ekspedisjon.

Lenker

NASA: The grand finale

Tags