Bevegelse i magmaen er sannsynlig årsak til jordskjelvserien på La Palma
En liten bevegelse i magmaen dypt nede i bakken er en sannsynlig årsak til serien med små jordskjelv i Cumbre Vieja-området på La Palma i helgen.
Det konkluderte Kanariøyenes vitenskapelige komite for evaluering og overvåking av vulkanske fenomener (CCES) med i et møte i går etter analyse av data fra overvåkingsinstrumenter som er samlet inn siden lørdag.
27 år siden forrige jordskjelvserie
Ifølge komiteen er dette et normalt fenomen i en vulkansk aktiv sone. I 1971 var det et vulkanutbrudd i vulkanen Teneguía, og dette er første gang siden da at det er registrert en jordskjelvsverm på La Palma lignende den som kom i forkant av utbruddet.
Komiteen spår et scenario med lav risiko for et utbrudd i Cumbre Vieja på kort sikt, men skal fortsette den utvidede overvåkingen av fenomenet, skriver myndighetene i en pressemelding.
En av de nærmeste dagene skal også et forskningsskip fra det spanske instituttet for oseanografi (IEO) utføre målinger på dypt vann nær kysten for å bidra med ytterligere data.
Over 300 småskjelv
Siden lørdag har det vært over 300 små jordskjelv på La Palma, men bare tre har vært av en vesentlig størrelse på mellom 2,1 og 2,7 på Richterskalaen. De siste to og et halvt døgnene har det kun vært skjelv på under 1,5.
I skrivende stund, klokken 15.30 kanarisk tid torsdag 12. oktober, er det siste registrerte jordskjelvet i Spania på over 1,5 et skjelv på 2,8 i havet utenfor La Aldea de San Nicolas vest på Gran Canaria den 10. oktober.
Britiske sensasjonsoppslag
Deler av britisk tabloidpresse har gått fullstendig av skaftet og skriver helt ubegrunnet om panikk i befolkningen, fare for et plutselig og voldsomt vulkanutbrudd og for en kjempetsunami med utslettende effekt etter at jordskjelvene de siste dagene ble kjent. Dette er imidlertid helt virkelighetsfjernt.
Årlig er det cirka 130 000 jordskjelv på mellom 3 og 4 i verden, 13 000 på mellom 4 og 5, og 1500 på mellom 5 og 6. Jordskjelv må ha en styrke på minst 4,6 for at de skal fanges opp av seismografer andre steder i verden, ikke bare lokalt.
Mange småskjelv i Skandinavia også
Små jordskjelv forekommer hyppig også i Skandinavia, men der er det ikke vulkanske årsaker.
9. oktober var det for eksempel et skjelv på 2,3 i Nord-Sverige, ifølge nettsiden til Norsar, som registrerer jordskjelv i Skandinavia.
Kartet viser jordskjelv som er registrert i Skandinavia de siste sju dagene. Ill: Norsad