Solkraften kan få bedre vilkår på Kanariøyene

Spanias industri-, energi- og turismeminister, José Manuel Soria, erklærer at restriksjoner i energiloven som straffer solkraft kan bli fjernet på Kanariøyene.

Signaler fra Spanias energiminister tyder på at solkraften snart kan komme ut av mørket igjen på Kanariøyene. Disse solcellepanelene befinner seg på Tenerife. Foto; Conergy

Soria uttalte dette etter et møte med Kanariøyenes nye president, Fernando Clavijo.

Vil legge gammel gruff bak seg

Møtet handlet om å fremme ny energi og forretningsprosjekter, og forholdet mellom staten og regionen Kanariøyene, som har vært svært anstrengt i perioden til den forrige kanariske regjeringen. Clavijo går inn for å gjenopprette tilliten mellom regionen og staten.

Soria og Clavijo skal gå inn i utfordringer innen energi, telekommunikasjon og turisme. De har blitt enige om at restriksjoner på fornybar energi i perioden fram til 2019 skal fjernes.

Restriksjonene omfatter blant annet en straffeskatt på solkraft, forbud mot batteripakker for lagring av solkraft, og at det ikke er mulig å selge overskuddskraft fra solceller til kraftnettet.

Bedre enn på fastlandet

Ifølge Soria skal det bli bedre vilkår for å installere solceller på Kanariøyene enn det er på det spanske fastlandet. Han har imidlertid ikke sagt noe om hvorvidt alle restriksjoner skal fjernes.

Han snakker også om en politisk vilje til å fjerne administrative hindringer for utbygging av fornybar energi på Kanariøyene, særlig for vindkraft, hvor utbyggingen har stoppet nesten helt opp de siste 10 årene.

På mandag skal det være et bilateralt møte i Las Palmas med deltakelse fra den spanske regjeringen og den kanariske regionsregjeringen som markerer starten på et nytt stadium i samarbeidet, skriver industri-, energi- og turismedepartementet i en pressemelding.