Krever bøtlegging av nettsider som formidler privatutleie av ferieboliger

Hotellforeningene FEHT og Ashotel på Kanariøyene ber Kanariøyenes regjering om å bøtlegge nettsider som formidler ulovlig privatutleie av ferieboliger og kreve at de fjerner de ulovlige annonsene..

Utleienettsiden Airbnb er en av åtte store utleieformidlere som hotellforeningene på Kanariøyene ønsker å bøtlegge for formidling av ferieboliger som mangler lisens. Her et eksempel på Airbnbs tilbud i Puerto Rico, Gran Canaria. Ill: Fra Airbnbs nettsider

Det blir vist til Barcelonas kamp mot ulovlig utleie, skriver nyhetsbyrået Efe:

Airbnb er ilagt en bot på 600.000 euro for formidling av ulovlige utleieboliger, og utleieplattformen har forpliktet seg til å fjerne alle som kommunen påpeker er ulovlige fra nettsiden.

Vil ha samme ordning innbakt i lovverket

En slik ordningen vil hotellforeningene på Kanariøyene også gjerne ha mekanismer for i loven om utleie av ferieboliger (viviendas vacacional), som snart kommer i revidert utgave. Loven ble opprinnelig innført i mai 2015 og har møtt sterk kritikk.

Ifølge Ashotel er det lettere å kontrollere de åtte største markedsføringsplattformene for ferieboliger enn de cirka 30.000 utleieboligene på Kanariøyene, hvorav kun ti prosent er registret for utleie hos myndighetene.

Kan bli tak på utleie i turistområder

Den eksisterende loven krever blant annet at alle boliger som skal leies ut til turister må ha lisens og innfri en rekke krav, og forbyr utleie til turister i områder som er regulert til turisme eller en blanding av turisme og boligområde.

Lisenskravene og tekniske krav, slik som bokføring av gjester og branntekniske krav, vil bli opprettholdt i den nye versjonen av loven, men det har kommet signaler om at det vil åpnes for utleie i turistområder og blandede områder etter to dommer som slår fast at dette forbudet er lovstridig.

Kanariøyenes turismeminister, Mariate Lorenzo, uttalte i parlamentet denne uken at det jobbes med å legge inn et tak på hvor stor andel av det totale overnattingstilbudet ferieboliger kan utgjøre i områder som er regulert til turisme.

Aktuelt å kreve boligregister hos utleienettstedene

Hun signaliserte også at det kan komme et krav til utleienettsidene om mer transparens og krav om etablering av et boligregister.

De siste studiene regionsregjeringen har fått utført viser at 8,6 av turistene som overnattet på Kanariøyene i fjor bodde i slike ferieboliger, totalt 1,2 millioner turister.

Etterspørselen etter denne typen overnatting steg med 24 prosent og tilbudet økte med 6 prosent.

Tags