Turistkommuner på Kanariøyene ønsker ferieboligutleie i alle turistområder

En forening for turistkommuner på Kanariøyene, AMTC, gikk på lørdag ut med at de ønsker en lov som tillater utleie av private boliger til turister i alle turistområder.

Feriebolig (vivienda vacacional) på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Utleie av ferieboliger er ikke tillatt i turistområder ifølge dagens kanariske lov fra 2015, og heller ikke i et utkast til ny lov som foreligger nå.

I lovutkastet gis imidlertid hver enkelt kommune en mulighet til å regulere dette selv. Det blir kritisert av kommunene som en dårlig løsning fordi det krever en endring i kommunenes planregulering, noe som tar svært lang tid, slik at det på kort og mellomlag sikt i praksis innebærer et forbud mot utleie i turistområder.

AMCT hevder at lovutkastet ikke tilfredsstiller noen, og ber den regionale regjeringen om å utarbeide et nytt lovutkast. De ønsker også at det skal defineres klart og tydelig hva en feriebolig er.

Dette kom frem under den første konferansen for turistkommuner på Kanariøyene, som ble holdt i Adeje.

Andre som kritiserer lovutkastet er blant annet foreninger for byggebransjen, eiendomsmeglere, hotelleiere og utleiere av ferieboliger. Øyrådet på Gran Canaria har også uttrykt et ønske om regulert ferieboligutleie i turistområder.

Utleie av privatboliger på Kanariøyene til turister har vært en het potet for politikerne siden myndighetene i 2012/2013 begynte å ilegge store bøter til boligeiere som leide ut ulovlig. Privat utleie i bygninger og områder som er regulert til turisme hadde da i mange år ikke vært tillatt, men frem til da hadde ikke myndighetene vært så nøye med inspeksjoner og sanksjoner.

I en ny lov om ferieboligutleie som ble innført i mai 2015 ble et slikt forbud uttrykkelig slått fast, men loven har blitt sterkt kritisert fra mange hold.

Hold deg oppdatert

Tags