Gikk ned og opp 628 bratte trappetrinn to ganger om dagen i over 40 år på Gran Canaria

Juan Ramírez Betencourt har overvåket og inspisert den 120 meter høye betongdemningen Presa de Soria sør på Gran Canaria i over 40 år, og gått 628 bratte trappetrinn to ganger om dagen opp og ned.

Ser du trappene til venstre i bildet av Soria-dammen? Her gikk Juan Ramírez Betencourt ned og opp to ganger om dagen i 61 år! Foto: Tony Teror/Creative Commons-lisens

Trappetrinnene sikksakker seg nedover fra toppen til bunnen av demningen. Betencourt, som var ansatt i vannverket i 61 år har med andre ord gått 2512 trappetrinn hver dag i over 40 år.

Slå den!

Gran Canarias president vil nå be om at Betencourt, som nå er 84 år gammel og nylig pensjonerte seg, skal tildeles den spanske regjerings fortjenestemedalje for sin innsats.

Se fotoklipp fra Presa de Soria på You Tube.

Presa de Soria ligger høyt oppe i Barranco de Arguineguín og får tilsig av vann fra Chira-dammen.

Den er med en høyde på 120 meter, en lengde på 148 meter i bue og en overflate på 123,8 hektokvadratmeter den største demningen på Kanariøyene, og en av de ti største i Spania.

Til sammenligning er betongdammen Virdnejávri i Alta og Kautokeino 145 meter høy, og er Norges høyeste dam sammen med steinfyllingsdammen Oddatjørn.

Soria-dammen rommer i teorien 32 millioner kubikkmeter, men ingen har noen sinne sett den helt full. Faktisk ikke engang halvfull, ifølge de kanariske myndighetenes beskrivelse av dammen og dens historie på Canariwiki.

I praksis regnes 13 millioner kubikkmeter som fullt reservoar av vannverket på Gran Canaria. Overflaten på dammen er 32,5 kvadratkilometer.

Over 40 år gammel demning

Demningen ble påbegynt i 1962 og sto ferdig i 1972. I år skal byggingen av et 200 megawatt stort vannkraftverk der vann fra Chira-dammen ledes gjennom fem turbiner til Soria-dammen påbegynnes. Kraftverket skal stå ferdig i 2025.

Det fins ni betongdemninger på Gran Canaria. Når andre vannreservoarer legges til, har Gran Canaria et vannreservoar for hver 25 kvadratmeter, og har større reservoartetthet enn noen andre steder i verden.

516 kvadratkilometer, det vil si 35 prosent av Gran Canarias areal, er knyttet til vannreservoarer.

Sprek gammel mann
Foto: Cabildo de Gran Canaria

Gran Canarias president Antonio Morales (til venstre) vil søke om den spanske regerings merittmedalje for Juan Ramírez Betencourt (midten), som nå er 84 år gammel.