Vil ha slutt på vardebygging på strender på Kanariøyene

På El Beril-stranden og Jardin-stranden  på Tenerife har det blitt svært populært blant turister å bygge varder med steiner, men dette er ulovlig fordi det kan skade flora og fauna.

Plakat som informerer om forbud mot å flytte på steiner fra miljøforeningen Telesforo Bravo Juan Coello

Disse to trendene har europarekord i varder, skriver avisen El Pais. På en 200 meter lang strekning er det laget  en slags gangvei flankert av varder på begge sider.

Forrige helg mobiliserte miljøforeningen Telesforo Bravo Juan Coello frivillige til å fjerne vardene og legge steinene tilbake der de hører hjemme. Steinene ble flyttet forsiktig for ikke å skade sopp og andre mikroroganismer som sitter på steinene.

Disse steinen har tidligere vært brukt av urbefolkningen til å lage vegger foran huleåpninger, og har ligget på samme sted i flere hundre år før vardebyggerne flyttet på dem.

Problemet med flytting av steinene er at det er et økosystem med bakterier, sopp, småkryp og andre organismer som holder til under dem, og som mister sine levevilkår og habitat når de flyttes. I tillegg kaster vardene skygger som påvirker miljøet og forandrer det visuelle inntrykket av naturen.

Et annet problem er at det ut ifra steinene, når de ligger der de har ligget i hundrevis av år, kan gi viktig historisk informasjon.

Alt dette har imidlertid turistene lite kunnskap om, og fortsetter å bygge varder på strendene. Nå vil miljøforeningen samarbeide med Adeje kommune og lokale bedrifter for å få turistene til å stoppe med denne uheldige aktiviteten, blant annet ved å sette opp informasjonsplakater.

Vardebygging på strender er ikke en tradisjon som innbyggerne på Kanariøyene driver med.

Tags