Vulkanutbruddet på El Hierro er inne i fase 1 av 4

Vulkanprosesser av den typen som pågår på El Hierro har fire faser, og er nå inne i fase 1.

Ill: WP Clipart

Vulkanutbruddet er lørdag 15. oktober og søndag 16. oktober inne i fase 1 av fire faser, ifølge  forskere ved det nasjonale geografiske instituttet (IGN) og senteret for vitenskap og forskning (CSIC).

I fase 1 vil kommer det lavabobler med gass opp til havoverflaten, slik man nå kan observere i havet utenfor kystbyen La Restinga sør på øya, skriver Canarias7.es.

Lavaen synker når boblene sprekker.

I fase 2 vil det komme en søyle av hvit damp.

Fase 3 innebærer svartfargede eksplosjoner som slår opp av havet.

I siste fase vil du kunne se en øy vokse frem på havbunnen der lavaen strømmer ut.

Mengden lava som strømmer ut fra vulkanen er avgjørende for hvorvidt de fire fasene vil skje. Utbruddet vil være synlig på cirka 60 meters dyp.

El Hierro ble lørdag 15. oktober satt i rød beredskap nivå 1, hvilket blant annet innebærer at hjelpestyrkene er mobilisert til å gå til umiddelbar aksjon, og beboerne er bedt om å følge nøye med på beskjeder fra myndighetene.

Høyeste farenivå er nivå 4. Da er det snakk om et stort utbrudd med vidtrekkende konsekvenser.

Klokken 13 lokal tid på søndag 16. oktober skal det være et møte i styringskomiteen PEVOLCA om situasjonen.

Klikk her for å se en YouTube-film fra utbruddet på El Hierro

Vulkanfakta

Definisjonen på en aktiv vulkan er en vulkan som har hatt utbrudd i løpet av de siste 10 000 år, ifølge Smithsonian Global Volcanism Programs.

En forenkelt definisjon rettet mot allmennheten er at aktive vulkaner har jevnlige utbrudd, sovende vulkaner har sjeldent utbrudd, og utslukkede vulkaner ingen historisk kjente utbrudd.

El Hierro er en stor, aktiv vulkan, ifølge Smithsonians definisjon, og den yngste av Kanariøyene.

En vulkanprossess skjer når magma flyter opp og danner et konisk magmakammer under en vulkan. Kammeret trykkes oppover (El Hierro har hevet seg cirka fem centimeter), og lava flyter ut på steder hvor overflaten gir etter for trykket.

Magmaen som flyter opp kalles lava når den kommer ut i friluft. På Kanariøyene er den lettflytende. Det betyr at den som regel vil flyte jevnt nedover fjellsidene under et utbrudd på land. Faren består mest i at lavaen kan flyte svært fort. Utbruddet på kanariøya La Palma i 1971, Spanias siste vulkanutbrudd før El Hierro, hadde en slik karakter.

Tyktflytende magma kan danne propper inne i vulkanen hvor trykk bygges opp under proppen. Når proppen løsner, blir det voldsomme eksplosjoner hvor lava og stein slynges høyt opp i luften.

Såkalte supervulkaner har også lettflytende lava, men er langt farligere enn vulkanene på Kanariøyene fordi de består av store områder med vulkansk aktivitet som kan blåse i luften med enorm kraft.

På El Hierro pågår et undersjøisk utbrudd. Hvis vulkanen fortsetter å spytte lava ut av hullet nede i havet, vil det bygges opp et fjell i havet som kan bryte havoverflaten når det blir høyt nok. Det vil i så fall være det mest dramatiske og spektakulære øyeblikket i prosessen.

Før overflaten brytes kan det bli eksplosjonsartede utbrudd hvor lava kastes høyt opp i luften på grunn av kontakten mellom het magma og kaldt vann.