Lavaen på La Palma har bygd 50 000 kvadratmeter landareal på to døgn

VULKANUTBRUDD: Lavastrømmen som nådde frem til havet sørvest på kanariøya La Palma på mandag, hadde onsdag bygd over 50 000 kvadratmeter nytt land i havet.

Så stor var landtungen onsdag etter to dagers påfyll med lava. Foto: Incolcan/CSIS/IGME

Det tilsvarer omtrent fem store fotballbaner. Den nye landtungen strekker seg 350 meter ut fra kystlinjen.

I går fløt lavastrømmen som bygger landtungen med en hastighet opp til ti meter i sekundet på det meste, ifølge en Twitter-melding fra det vulkanologiske instituttet Involcan.

Hastigheten er noe redusert i dag, men det kommer fortsatt mye lava til kysten, ifølge en talsmann for sikkerhetskomiteen i Pevolca, som er en spesialplan for å beskytte innbyggerne.

En ny episode med plutselig økning i lavautslippet ble observert ved vulkanens hovedutslippspunkt ved 9-tiden i dag tidlig.

Nesten en halv kvadratkilometer større

En annen landtunge, som lavaen begynte å bygge 26. september to kilometer lenger sør, er nå over 430 000 kvadratmeter stor, det vil si drøyt 43 hektar.

La Palma har med andre ord vokst med nesten en halv kvadratkilometer siden vulkanutbruddet startet.

Lufthavnen stengt i fem dager

Røykutviklingen har vært stor fra vulkanen i flere dager i strekk, og ført til at lufthavnen på La Palma var stengt i fem døgn.

I dag er lufthavnen operativ, ifølge en Twitter-melding fra lufthavnoperatøren Aena, men enkelte flyselskap har likevel innstilt flyvninger.

Fare for askeflom

Et kraftig regnvær som er varslet torsdag og fredag, bekymrer sikkerhetskomiteen.

De store mengden aske som ligger på bakken øker faren for askeflommer. Hustak hvor det ligger mye aske kan dessuten bli så tunge at de kollapser.

Innbyggerne bes holde seg bort fra områder nær elveleier, og være forsiktige når de er ute og kjører på veiene, særlig i bratte skråninger.

Pevolca utelukker at regnet kan skape gasser som er helsefarlige.

Skadestatus

  • Et areal på cirka 10,1 kvadratkilometer er dekket av lava, ifølge de siste tallene fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus.
  • Minst 2675 bygninger og andre konstruksjoner er helt ødelagt, og over 120 andre er delvis ødelagt. Nærmere 1200 av disse er boliger, ifølge øyrådet, som henter data fra boligregisteret.
  • Cirka 68 kilometer veier og gater er ødelagt.
  • Over 3,4 kvadratkilometer landbruk er ødelagt av lavaen: 2,1 kvadratkilometer er bananplantasjer, 60 hektar er vinmarker, og 26 hektar er avokadoplantasjer.
  • Asken har i tillegg gjort store mengder bananer usalgbare, og ødelagt vindruer, men landbruksdepartementet har gitt et midlertidig unntak fra markedsstandarden for askeskadde bananer. 
  • Cirka 7500 mennesker er evakuert siden det hele startet. 
  • Arbeidsledigheten har steget på La Palma som følge av utbruddet.

Vulkanutbruddet startet 19. september på 900 meters høyde i fjellkjeden Cumbre Vieja sørvest på La Palma.

Lavastrømmene går vestover mot kysten, hvor fire nye landtunger er i ferd med å bli bygd opp.

Vulkanutbruddet i bilder dag for dag

Se bildeserie 1 fra vulkanutbruddet. 

Bildeserie 2 fra vulkanutbruddet.

Bildeserie 3 fra vulkanutbruddet på La Palma, fra 20. nov. til 19. desember. 

Temaside om vulkanutbruddet