Vulkandramaet på El Hierro fortsetter

Et boblebad i gigantutgave syder og koker i havet sør for kanariøya El Hierro. Og nord på øya kan det komme et nytt undersjøisk utbrudd.

Vulkanen sør for El Hierro lager nå kraftig bobling på havoverflaten. I bakgrunnen syns kystbyen La Restinga. Foto: Gobernio de Canarias.

Det intensiverte seismiske forløpet i La Frontera nord på El Hierro de siste dagene tilsvarer forløpet som var i forkant av vulkanutbruddet i La Restinga sør på øya 10. oktober.

Det bekrefter komiteen for sivil beskyttelse og vulkansk risiko, Pevolca, på den kanariske regjeringens nettsider etter et møte i komiteen på kvelden den 3. november.

Dette kan tyde på et forestående nytt vulkanutbrudd nord på øya.

Det vil i så fall være første gang at to vulkaner har utbrudd samtidig på Kanariøyene, ifølge Carmen Lopez, talsmann for Pevolca.

Kan bli utbrudd i nord

Forskerne utelukker ikke at et nytt undersjøisk utbrudd kan komme nord på El Hierro, men de har ingen stor tro på at det vil skje.

Det vil i så fall skje på store dyp, mener forskerne.

En viss deformering av bakken har skjedd i nord, men dette har stabilisert seg de siste dagene. Foreløpig mangler måleverdier som indikerer at et utbrudd er på gang.

Den seismiske aktiviteten i nord påvirker vulkanutbruddet i sør. To jordskjelv på 4,3 og 4,4 på Richters skala i nord har virket inn på aktiviteten i vulkanen i sør.

Det som skjer er ifølge Pevolca at trykket i magmaen i vulkanen i sør øker gjennom en feedback fra jordskjelvene i nord, slik at det slippes ut store mengder gass fra vulkanen.

Dette skal være årsaken til at det har dukket det opp nye vulkanske flekker i havet sør for La Restinga 2. og 3. november, og at havet nå bobler så kraftig at det kan sees fra byen.

Det kommer stadig rykende varme magmabiter opp til overflaten, og befolkningen i La Restinga kan kjenne vedvarende vibrasjoner i bakken.

På formiddagen 4. november har det begynt å stige røyk opp fra området hvor det bobler, rapporterer Canarias7.es.

Vulkaneksperter tror nå at det kan være tre vulkanåpninger i havet, ikke en, skriver Laprovincia.es. Nye vulkanflekker på havoverflaten er er oppdaget mye nærmere kystbyen La Restinga enn den første flekken, og på grunnere vann.

Skremte innbyggere

Befolkningen på El Hierro er forståelig nok urolig for hva som kan skje. De som bor i La Restinga har allerede vært evakuert en gang fra 11. til 21. oktober.

Men foreløpig er det ingen risiko for befolkningen hverken i sør eller i nord, ifølge Pevolca.

Forberedelser til evakuering av folk er likevel satt i gang for sikkerhets skyld både i nord og i sør.

Klokken 18 fredag den 4. november skal Pevolca gi ny informasjon om utviklingen til befolkningen.