Slik tar du et oppgjør med butikksvindlere på Gran Canaria

Kari Mathiassen skulle bare kjøpe en kjole til 31 euro, men ble lurt til å betale 196 euro ekstra for et ubrukelig videokamera som hun slett ikke ville kjøpe. Etter mye styr fikk hun pengene tilbake. Les hvordan.

Kari og Håvard Mathiassen klarte å få butikksvindlerne til å betale tilbake alle pengene de var blitt fralurt i Puerto de Mogan. Her foran en søsterbutikk ved stranden i Puerto Rico. 

Kari og Håvard Mathiassen fra Skjervøy i Troms var ute og ruslet i havneområdet i Puerto de Mogán i mars, da hun tok en sving innom en krimskrams-butikk som ligger like ved båtslippen.

Der så hun en kjole til 31 euro som hun fikk lyst på. Ekspeditøren var imidlertid ikke fornøyd med bare å selge en kjole, og presset hardt på for å få henne til å kjøpe et videokamera også.

Nektet å kjøpe kameraet

– Han sa at jeg skulle få det som gave, jeg måtte bare betale litt for et minnekort som hørte til. Jeg var imidlertid ikke det minste interessert.

Det sa jeg fra om flere ganger, men han ga seg ikke, og presset bare mer på, sier Mathiassen til Canariajournalen.no.

Til slutt gikk hun resolutt til kassen og krevde å få betale for kjolen, og bare kjolen, med kredittkortet sitt.

Displayet på betalingsterminalen viste ingen sum, forteller hun. Da papirkvitteringen ble skrevet ut, viste det seg at hun hadde betalt for både kameraet hun ikke ville ha, og et minnekort i tillegg til kjolen.

Totalsum: 226,95 euro.

Ble rasende

– De var utrolig sleipe. Jeg ble rasende, og krevde å få pengene tilbake, men det nektet de.

Etter mye krangling fikk hun refundert 55 euro. Da var hun blitt så rasende at hun rett og slett ikke orket mer, pulsen gikk i hurtigtogfart, og hun marsjerte ut av butikken med kjolen og kameraet.

Truende stemning

Utenfor møtte hun ektemannen. Han tok umiddelbart affære, og gikk inn igjen i butikken for å få resten av pengene tilbake.

– Det var det ikke snakk om. De tok meg med inn på bakrommet og stilte seg opp tre stykker rundt meg, og stemningen ble ganske truende. Jeg lar meg ikke så lett skremme, men de ga dessverre ikke etter, forteller han.

Sperret kredittkortet

Kari Mathiassen ringte til banken og sperret kredittkortet. Ektemannen hadde ingen planer om å gi opp kampen, men paret dro først tilbake til hotellet de bodde på i Puerto Rico.

Der tok de en titt på kameraet, som var uten serienummer og av elendig kvalitet. Paret søkte litt på butikknavnet på internett, og fant artikler om svindelbutikken på Canariajournalen.no.

Dro til politiet

Etter å ha kontaktet redaktøren og fått noen råd, dro ekteparet til politistasjonen i Arguineguin, hvor de ble vist videre til Mogán kommunes forbrukerkontor, Oficina del consumidor, som ligger i kommunehuset rett ved politiet.

– Politiet sa at vi kunne komme tilbake hvis det ikke ordnet seg, så skulle de bli med til butikken og ordne opp.

På forbrukerkontoret traff de en bestemt kvinne som straks tok en telefon til butikken.

– Etterpå fikk vi beskjed om at vi kun dra tilbake til butikken og spørre etter sjefen, så skulle vi få tilbake pengene. Hvis vi ikke fikk det, skulle vi ringe henne med en gang.

Møtte mannsterke opp

Mathiassen-paret trommet sammen familie og venner, og møtte opp i butikken sammen med tre røslige mannfolk som stilte seg med armene i kors og så farlige ut.

Butikksjefen ville først ha kloa i kredittkortet igjen under påskudd om å føre tilbake penger, men det nektet Mathiassen.

– Jeg krevde å få kontanter, og det fikk jeg. Vi var tre stykker som talte opp summen for å sjekke at den var korrekt. Det var en herlig følelse å gå ut med pengene og se ansiktsuttrykket til de som sto igjen, sier Kari Mathiassen.

Systematisert svindel

Canariajournalen blir ukentlig kontaktet av nordmenn som hevder å ha blitt svindlet i denne butikken, og av flere søsterbutikker i Puerto de Mogan og Puerto Rico som er registrert på personer med samme etternavn.

Som regel blir ofrene prakket på ubrukelig kamerautstyr som de betaler høye summer for. Ofte blir det trikset med betalingsterminalen slik at du betaler mye mer enn det du er blitt forespeilet.

Butikkene krever oftest at du betaler med kredittkort, og det har vist seg nesten umulig å få refundert penger fra butikkene på egen hånd uten å skaffe hjelp fra myndighetspersoner.

Svindel av denne typen har pågått på Gran Canaria i over 30 år, etter det Canariajournalen.no kjenner til.

Flere saker hos Forbruker Europa

Forbruker Europa har flere saker med butikken Jai Om Sai Souvenir Electronic, som ligger i Puerto Rico, forteller direktør Ragnar Wiik.

Kundene overtales til å kjøpe ekstra utstyr, og ved betaling ser de ikke tallet som skrives inn, og blir bedt om å betale igjen, sier han til Canariajournalen.no.

Han påpeker at bruk av kredittkort likevel er det beste i forhold til rettigheter overfor kredittgiver. Du kan uansett  anføre at trekket ikke er autorisert av kortholder, og kreve refusjon av kortselskapet eller banken. 

– Dette er vår anbefaling til forbrukerne, og noen har gått videre til Finansklagenemnda – uten at vi ennå vet resultatet.

Canariajournalen har ikke lyktes å få kontakt med representanter for butikkene som ønsker å kommentere saken.

Ingen av personene eller butikkene Canariajournalen har kartlagt er oppført med kontaktinformasjon i telefonkataloger eller andre registre, annet enn adressene hvor butikkene ligger i handelsregisteret.

Slik får du pengene tilbake

Fremgangsmåten, hvis du mener du har blitt lurt, er denne:

  • Kontakt øyeblikkelig banken og sperr kredittkortet.
  • Reis til forbrukerkontoret i kommunen, Oficina del consumidor (O.M.I.C.), og legg inn en klage. Ofte er det nødvendig med tolk hvis du ikke kan spansk.
  • Klag også til politiet. Jo flere som klager, desto større er muligheten for at noe blir gjort med problemet. Politiet kan dessuten trå til hvis du ikke kommer i mål med hjelp av forbrukerkontoret. Hos politiet kan du også få kontakt med en tolk.
  • Du bør ta tak i dette mens du er på Kanariøyene. Det koster noen timer av tiden din. Mulighetene for å få oppgjør blir betydelig mindre etter at du har reist hjem. 
  • Hvis du har reist tilbake til hjemlandet, kan du politianmelde saken på nærmeste politistasjon, og kontakte Forbruker Europa, som kan fremme saken via sin spanske søsterorganisasjon.
  • Du kan også prøve å få penger refundert fra ditt kortselskap. Noen ganger fører det frem, men ofte ikke.

Klikk her for å se bilder av kameraer og kvitteringer fra svindelbutikkene

Tags