Hälsofarlig calima – folk manas stanna inne!

I dag är caliman som blåser in från Sahara tät av sand på Kanarieöarna, med uppmätta värden upp till 18 gånger över gränsvärdet för hälsofara.

Tjockt sanddis skymde solen klockan 09.15 under tisdagen på Gran Canaria. Foto: Gunn Reidun Kleven

Luften på morgontimmarna var så mättad med sand att sikten på många ställen minskade till långt under 3000 meter. Partikelmätningarna i väderinstitutets nätverk Aemet visar 800-900 mikrogram PM10-partiklar per kubikmeter luft på ett antal platser på öarna under måndagskvällen och tidigt på tisdagen.

Gränsen för hälsofara som fastställts av Världshälsoorganisationen är 50 mikrogram i dygnsgenomsnitt.

Nu är det nästan 18 gånger så höga värden. PM10 är partiklar med en diameter på upp till 10 mikrometer.

Manas stanna inne!

Aemet har gett en gul varning för täta calima under tisdagen och onsdagen. Kanariska myndigheter har också utfärdat en varning och uppmanar folk att stanna inomhus.

Simuleringar från kalimamodellen Skyron visar att sandmolnet troligen kommer att spridas norrut i Europa, och nu hela vägen upp till Storbritannienpå på lördag. I sällsynta fall tidigare har Saharasanden blåst hela vägen upp till Skandinavien och hela vägen ner till Mexiko.

Caliman förväntas försvinna helt från Kanarieöarna på fredag, skriver Aemet i ett Twitter-meddelande på tisdagen. Således kommer det inte att vara så långvarigt som den monstercalima som drabbade Kanarieöarna i februari 2020 och ledde till att flygtrafiken stängdes.

Det återstår att se om det blir lika tätt som för ett år sedan, då sikten på vissa ställen minskade till mindre än 500 meter. Vinden är också kraftig i utsatta områden på Kanarieöarna på tisdagen med upp till stark storm i byarna. På söndag väntas nederbörd.

Översättning:

 Thomas Nilsson<thomas.nilsson@canariajournalen.no>

Tags