Vädret löpte nästan amok på Kanarieöarna under 2016
Väderåret 2016 har bjudit på det mest skiftande väderförhållanden på Kanarieöarna. Flera våldsamma värmeböljor har härjat, långvarig torka och ett av de största snöovädren på 100 år.
Bara två månader var kallare än normalt förra året - mars och november - enligt tidningen Canarias 7.
Varm inledning på året
Det kalla vädret slog inte till förrän i februari 2016. När det hade varit 15 dagar med temperaturer över 25 grader på många ställen, och plötsligt föll till 7 grader på flera ställen på Kanarieöarna, blev det en shock för många, både bofasta och semesterfirare.
Massor av snö i fjällen
Den första snön lade sig på bergstopparna runt Teide på Teneriffa, där det uppmättes ett snödjup än 50 centimeter.
Snön låg också på Roque de Los Muchachos i La Palma och Pico de Nieves på Gran Canaria. Detta visade sig vara ett av de kraftigaste snöfallen sedan 1925, med snöfall ner till 800 meters höjd över havet.
Vått i maj och brännhet sommar
Maj 2016 var en av de regnigaste majmånaderna på 30 år med regnväder i sex omgångar.
Sommaren blev också en av de varmaste som människor som har levt ett långt liv på Kanarieöarna någonsin upplevt. Augusti var den varmaste sedan 1977 och 10 augusti den sjätte varmaste dagen någonsin uppmätt, med temperaturer över 40 grader.
I La Aldea visade officiella siffror hela 44 grader som mest, i de mätningar som utförs av nationella, spanska väderinstitutet AEMET.
Två tredjedelar av augusti låg en varning från myndigheterna för extrem värme.
Våldsam åska i oktober
September och oktober var också varmare än normalt. Under andra halvan av oktober, kom en ovanligt kraftig åska och en stor dos av regn.
November betecknas av AEMET som ovanligt kall för att vara Kanarieöarna, även om perioden föregicks av över 26 graders värme.
Ovanligt varm December - men människor frös ändå
I december var dock temperaturer över det normala för referensperioden 1981-2010 i sin helhet på Kanarieöarna.
Månaden var den varmaste på Kanarieöarna på 45 år, trots att det snöade tre dagar på Teide och människor på flera platser i delar av månader vittnat om en vind som gjorde att det kändes kallare än normalt. Detta gällde även södra Gran Canaria.
Mycket sanddis 2016
Vissa skulle nog också säga att det har varit många långvariga och kraftfull calimaer (sand-damm i luften som kommer från Sahara, 2016.) Officiell statistik för calimaåret 2016 är ännu inte tillgänglig, men en titt på de mätningar som gjorts i Playa del Ingles under året tyder på att det stämmer att 2016 var ett ovanligt svårt Calima-år.
Året avslutades med en Calima som inleddes den 25 december och som fortfarande pågår. Prognoserna säger att det kommer att börja lugna ner sig den 11 januari.