Fräckare blir det inte: Butiksbedrägerierna fortsätter medan brottsutredning pågår

Else Brith Espegard (64) från norska Torpo åkte snarast möjligt tillbaka till Gran Canaria och anmälde att hon och maken blivit lurade på över 40.000 kronor i en butik i Puerto Rico den 20 januari. Redan den 1 februari blev det ordnat med snabbrättegång.

Brith Espegard är på god väg att få minst två personer på Gran Canaria dömda för butiksbedrägeri och förfalskning av underskrifter. Hon och hennes man Ola blev lurade i en butik som ligger i Europa-centret i Puerto Rico, som skymtar i bakgrunden på bilden. Hon känner sig inte längre säker i området efter händelsen. Foto: Hugo Ryvik

Else Brith och Ola Espegard trodde att de hade betalat i 4000 kronor för en tablett och en mobiltelefon med omslag och fem års garanti på varje. Varorna köptes i en butik på strandpromenaden i Puerto Rico och delas ut i en annan butik i Europa centrum strax innan han återvände hem.

När paret återvände hem till Norge, upptäckte de att deras betalkort hade belastats med cirka 43.000 kronor för mycket.

Fräcka bedragare

Detta visar att butiksbedragare att fortsätta att locka turister i fällan för stora summor Gran Canaria, mitt framför näsan på polisen - detta tros att en butiksinnehavare har åtalats, med flera misstänkta ifråga och polisutredning i full gång:

Canariajournalen skrev nyligen om  norske Norvald Erlandsen från Egersund, som återvände till Gran Canaria för att rapportera ett butiksbedrägeri på över 80.000 kronor till Guardia Civil i Puerto Rico.
Granskningen ledde till att en butiksägare nu åtalats, och tre andra som misstänks för att ha deltagit i bedrägeriet, enligt polisen.

Svindlade i samma butik

20 januari, bara några dagar efter att polisen på Gran Canaria hade gjort gripanden och förhört i Erlandsens fall och två snabba rättegångar hållits den 13 och 17 januari, blev paret Espegarde lurad på ungefär samma sätt på  över 40.000 kronor Puerto Rico.

Till råga på måttet var det i en av de två butiker som redan var inblandade i Erlandsen-bluffen också involverad i Espegard-fallet.

Else Brith och Ola Espegard köpte en surfplatta och en Iphone 7 till vad de trodde var mycket rimliga priser, men det slutade med att de fick sitt betalkort belastat med mer än tio gånger så mycket som de trodde de betalade utan att vara medvetna om det.

Vände i dörren för att anmäla på plats

Paret Espegard upptäckte bedrägeriet först när de återvände till Torpo i Hallingdal efter semestern den 23 januari, och snabbt anmälde saken till polisen i Ål.

De slutade inte där: Inspirerade av Erlandsens fall, efter att ha läst om detta i Canariajournalen, reste Else Brith Espegard med mer eller mindre vändande flyg tillbaka till Gran Canaria redan den 26 januari för att lämna in anmälan till Guardia Civil i Puerto Rico.

- Vi hade kommit att förstå att det oftast inte finns något att hämta från försäkringsbolag eller kreditkortsföretag i de övriga fallen vi läser om, och att polisen i Norge ofta bara släpper sådana frågor. Jag ville bara ha mina pengar tillbaka. Dessutom, vet vi nu att det finns många andra som är bedragna. Det betyder mycket för oss om vi kan vara till hjälp för att avsluta bedrägeriaffären genom att anmäla på plats på Gran Canaria, säger Else Brith till Canariajournalen.

Så här blev de bedragna 

Norrmännen anlände Puerto Rico 5 januari att njuta av mer än två veckors semester. Dagen efter ankomsten tog de sig en promenad ner till havet i Puerto Rico.

- Det var här var vi lockade till en butik där de sålde kläder och elektronik. Ola erbjöds att köpa en platta för 40 euro, något som han inte var intresserad av. Då de gick ner till 10 euro, säger Else Brith.

Detta är samma butik där Erlandsen blev lurad i november utan att paret Espegard var medvetna om det vid den tidpunkten.

På frågan om hur butiken kunde sälja plattan så billig, svarade expediten att de hade köpt ett stort parti före jul, och att de hade fått några ytterligare exemplar "på köpet."

Påstådda svårigheter med betalkort

Ola Espegard gick med på att köpa plattan, och erbjöds ett extra minneskort för 30 euro, vilket han accepterade. Summan 40 euro betalades med kreditkort.
Efter att ha betalat, erbjöds han ett etui till plattan  med inbyggt tangentbord för 40 euro, vilket han accepterade. Etuiet levererades med norskt tangentbord, som skulle anpassas  i en annan butik i Las Palmas. Detta skulle ta några dagar.

När fodralet  skulle betalas ska expediten ha hävdat att det var problematiskt att dra  samma kreditkort två gånger i följd, och Ola betalade med betalkort, trots att han blev en smula förbluffad av detta.

På båda kortens kvitton står det "Diamond Bazar Puerto Rico", som är densamma som det stod på de kvittona som Norvald Erlandsen fick, när han blev grovt lurad i samma butik i november.

iPhone 7 för  360 euro

- Efteråt skulle de sälja en Iphone 7 till mig för 360 euro. Detta tyckte Ola var en bra idé, då priset var bra och min Iphone 5 hade problem med batteri och lagring. Därför blev vi övertalade igen, säger Else Brith.

Paret ombads tala om när de skulle resa hem, eftersom det enligt expediten var leveranstid på telefonen, liksom på fodralet till surfplattan.

- När vi talat om när vi skulle resa hem enades vi om leverans dagen före avresa i affären där vi köpte varan. De skulle hämta oss på hotellet där vi bodde när allt var klart och telefonen skulle betalas då, säger Else Brith.

Ett dokument som kallades "tulldeklaration" fylldes i för hand i två exemplar som Ola ombads att underteckna. Ett exemplar fick de med sig, den andra behölls i butiken.

Bytte leveransplats

Fredag ​​20 januari ringde en person från butiken upp enligt överenskommelse. Else Brith fick sedan veta att de inte kunde leverera den överenskomna telefonen till 360 euro, men en annan Iphone 7 med en större minneskapacitet, 128 gigabyte för 420 euro.

- Det sa jag var okej, berättar Else Brith.

Paret skulle hämtas upp på hotellet vid 17:30 och köras till affären där varorna skulle levereras ut. De fick emellertid nu besked att varorna skulle levereras av en annan butik som ligger i shoppingcentret Europa i Puerto Rico, med förklaringen att butiken på strandpromenaden var nu "under renovering".

Vad norrmännen inte visste var att polisen hade under tiden slagit till och gjort en razzia mot butiken på strandpromenaden efter att Erlandsen-fallet uppdagats.

Erbjöds sprit i butiken

Vid ankomsten till butiken i Europa köpcentrum möttes de av tre expediter som de beskriver som mycket artigt och ivriga att hjälpa, däribland de som sålt varorna i butiken på strandpromenaden.

- Det verkade som om de hade var sina fackområden. De ville ge oss vodka eller andra starka drycker, men vi tackade nej, och nöjde oss med ett glas vatten, säger Else Brith Espegard.

Den så kallade tulldeklarationen de hade fått med sig, var de tvungna att lämna in för att få ut varorna.

Fem års garanti för fem euro

Expediterna villa göra färdigt affären med Ola först. Nu kom ett nytt erbjudande på bordet:

Garanti för fem år för tio euro för både surfplatta och telefon. Ola vägrade, men när köparna minskade till fem euro tyckte han att det var så billigt att det var okej.

- För att skulle vi få dessa försäkringar, var de tvungna att ha en kopia av våra körkort  och vi var tvungna att underteckna kopiorna längst ner på sidan, säger Else Brith.

Denna gång var det betalkortet Else Brith som användes för att göra upp affären, och det hade denna gång också betalas i två steg med olika kort.

Erbjöds restaurangmåltid för fyra

Expediterna erbjöd också att överföra data från den gamla till den nya telefonen. Medan paret väntade på att detta gjordes skulle de få en fri måltid med drinkar i El Toro Grill, som ligger granne med butiken.

- Vi sa att vi hade en överenskommelse med ett par vänner att gå ut och äta  när vi var färdiga. Då sade de att de skulle betala dem också, så att vi kunde äta tillsammans alla fyra på deras räkning, säger Else Brith.

Expediten ska ha berättat att ägaren av restaurangen även ägde ett tio-tal likande elektronikbutiker och flera restauranger och hyresbostadsuthyrning för turister.

Förvirrade köparna

När måltiden var klar, stod expediten och en chaufför redo att köra dem tillbaka till hotellet, redan i butiksentrén med varorna.

- Föraren var otålig och bara väntade på att vi skulle vara redo för att han var på väg hem för kvällen. De förvirrade oss så att vi glömde att få försäkringspapper, kvitton och tulldeklaration. Jag fick veta att telefonen inte kunde användas under de första timmarna på grund av uppdateringar och laddning.

Bedrägeriet upptäcks

Klockan 06:30 på morgonen efter lämnade paret hotellet och återvände till Norge. Efter en mycket sen ankomst med byten och mycket besvär före avresan, en oplanerad övernattning på Gardermoen, och en rad andra förseningar, kom  de hem först sent på söndagen.

Dagen efter upptäcktes bedrägeriet när Else Brith Espegard loggadde in på Internetbanken.

Hon såg att det dragits 18.274 kronor från Bazar Dewani på bankkortet och 25,046 kronor från "Best Deal" på kreditkortet, en summa på över 43.000 kronor. Beloppen borde ha varit 2 X € 5 för den förlängda garantin.

- Det var mycket märkligt. Jag såg att det var det korrekta beloppet på LCD-skärmen innan jag slog PIN-koden, säger Else Brith.

Dessutom hade det dragits betalningar för mobiltelefon och surfplatta med tillhör. Dessa belopp var korrekta, enligt Else Brith.

Tillbaka efter fem dagar

Banken varslades omedelbart och en anmälan  överlämnades till polisen i Ål dagen efter. Else Brith beslutade att åka tillbaka så snart som möjligt för att rapportera ärendet till Guardia Civil på Gran Canaria också.

Redan tidigt på morgonen den 26 januari, fem dagar efter att hon åkt från Gran Canaria, satt hon på ett plan från Gardemoen som landade på Gran Canaria klockan 24:40. 17,30 var anmälan  inlämnad till Guardia Civil i Puerto Rico.

Lång session hos polisen

Canariajournalen följde Else Brith Espegard och tolken hon hade hyrt in, Ingrid Hoe Albrecht, då anmälan levererades. Denna session varade fem och en halv timme.

Vi togs emot av utredningschefen i Puerto Rico, som grundligt och ärligt sätt nednoterade en detaljerad anmälan. Else Brith visades fotografier och identifierade med säkerhet en av de människor som hade som fört in henne och hennes make och butikerna där de handlat.

Polisen kontrollerade också plattan och mobiltelefonen, och konstaterade att det var äkta varor och att det inte var stöldgods.

Identifierat tre personer i butiken

Chefsutredaren  rekommenderdeElse Brith att engagera samma advokat som Erlandsen hade  engagerad i sitt fall. Detta gjordes dagen efter.

Måndagen den 30 januari, reste hon tillsammans med polisen och tolken för att identifiera de två butikerna och de människor som arbetar där. I butiken i Europa Center identifierade hon tre personer som var inblandade i handeln, bland annat den person som var ansvarig för inköpsprocessen i båda butikerna.

På strandpromenaden ligger två ganska likartade affärer bredvid varandra. Dessa hade nu enligt  Else Brith förändrat inredningen så det var svårt att avgöra vilken av dem som hade agerat.

Så här gick snabbrättegången

Kort därefter gav polisen besked om att en snabbrättegång var planerad till onsdag 1 februari i lokal domstol i Maspalomas för samma domare som hanterade Erlandsen-fallet tidigare i januari.

- De två åtalade som hon hade identifierat kom, säger Else Brith, men båda vägrade att avlägga någon förklaring. De hade med sig en advokat, men advokaten ville  inte ställa några frågor till Else Brith när hon avlade sitt vittnesmål.

Under rättegången, hände samma sak som Norvald Erlandsen erfor i samma rättssal:

Det framlades vad som enligt Else Brith är två falska, handskrivna kvitton, som påstods vara undertecknade av henne från de butiker där det noterades flera punkter som paret Erlandsen hävdar att de inte har köpt.

Skriftliga analyser av kvittona som polisen hade genomförts bekräftade dagen efter under snabbprövningen att namnunderskrifterna var förfalskade.

Detta står på kvittona

På kvittona står det "Best Deal, C.C. Europa planta baja, Lokala nr 16, Puerto Rico Gran Canaria.

På ena kvittot listas två iPhone 7 med 128 GB minne för 985 euro vardera, två skärmskydd fiberoptik för 98 euro vardera, två Michael Kors fodral för Iphone för 145 euro vardera och en Smartwatch för 398 euro. Längst ner står det att 2,725 euro betalas av Mastercard.

På det andra kvittot  listas en Apple Ipad Air 2 Retina med 128 GB minne för 655 euro, en Apple Ipad Mini 2 med 32 GB minne för 390 euro, en Apple Smartwatch 2 till € 539, och en digital SLR Canon 700D medföljande lins som 18 -55 mm. IS och 55-250 mm. för 816 euro.

Längst ner står det att det betalas två summor med Visa, en på  420 euro, vilket var det avtalade priset för Iphone7 med fodral som Else Brith köpte, och en på 1480 euro.

- Det var het vilt,  de har bara skrivit ned godtyckliga summor för att få upp totalsumman, säger Else Brith.

Beordrade ytterligare utredning

Med tanke på att den tilltalade inte ville ge en förklaring,kunde inte dom nås  i målet. Domaren beordrade därför ytterligare utredning,  och det kommer att bli ny rättegång vid en senare tidpunkt när detta är klart.

Enligt en anteckning från rättegången, som Canariajournalen  har fått ta del av, så skall polisen bland annat göra äkthetsanalys av kvitton, granska bilder från övervakningskameror som butik och restaurang på Europa Center, och det ska kontrolleras om det finns kopplingar till Diamond Bazar och Erlandsen-fallet.

Varulagret i butikerna ska kontrolleras mot påstådda sålda varor, inköpta varor, kvitton och kontoutdrag.

Otrygga i Puerto Rico

- Både polisen och advokaten är övertygade om att bedragarna kommer att bedömas. Jag kommer att åka tillbaka till nästa rättegång, men då jag inte kommer att bo  i Puerto Rico, det jag kan lova er, säger Else Brith.

2:a februari reste veckans tuffaste norska från Gran Canaria hem till Torpo där hon kan vila efter en mycket ansträngande vecka. I nästa omgång är sannolikt även Ola Espegard med för att ställa upp i domstol, något som rekommenderas av både åklagare och polisens utredare.

Vill stoppa bedragarna för gott

Då anmälan överlämnades till Guardia Civil underströk utredaren att de nu är mycket angelägen om att sätta stopp för denna typ av bedrägeri, som har pågått sedan 1980-talet, och han var ganska säker på att de misstänkta i både Espegard-fallet och Erlandsen-skulle skulle kunna dömas.

Anmälan från paret Espegard och Erlandsen kan helt enkelt vara vad som leder till att det blir stopp på över 30 år av bedrägerier  inom detaljhandeln i Puerto Rico och Puerto de Mogan, enligt Canariajournalens uppfattning.

Undersökningsledaren uttryckte också en stark önskan om att andra som har blivit bedragna på detta sätt kommer in till Guardia Civil i  centrala Puerto Rico och får granskat sina  fall. Anmälan via telefon eller e-post är till ingen nytta.

Alternativt är det möjligt att en advokat kan göra anmälan och för talan i fallet, men det är en stor fördel med personlig närvaro.

Kan få tillbaka advokatkostnader

Om de tilltalade förlorar sådana tvister kommer det att få betala motparten summan de svindlade, plus juridiska kostnader. Det är också möjligt att ansöka om ersättning för kostnader för resor, logi, tolkar, mat och andra kostnader i samband med bedrägerir, men det är tveksamt om detta kommer att återbetalas.

Canariajournal känner till flera andra norrmän och svenskar som, utöver de fyra fall som vi har skrivit om de senaste tre månaderna, påstår sig ha utsatts för samma typ av bedrägeri för runt 25.000 kronor och i Puerto Rico och Puerto de Mogan, men som inte har råd eller möjlighet att resa tillbaka och anmäla fallen.

Falske kvitteringer

Guardia Civil har låtit handskriftsexperter undersöka kvitton som lämnats till domstolen och fått konstaterat att de är falska.

Tags