Deling av bilder fra Kanariøyene kan gjøre deg til lovbryter

Når du deler bilder med folk på fra Kanariøyene, kan du risikere å bli en lovbryter. Her får du forklaringen.

Mobilfotografering

Privatlivets fred gjelder også på ferietur.

Feriebilder er en glede å dele for mange av oss, men hvis du ikke passer på, risikerer du å bryte loven med bildene fra spaniaferien.

I Spania, inkludert Kanariøyene, er det nemlig et lovforbud mot å dele eller på andre måter publisere bilder av mennesker uten at de har gitt sitt samtykke.

Personen som har blitt fotografert, kan forlange at bildet blir fjernet i løpet av én måned.

Hvis det ikke skjer, kan du bli anmeldt til det spanske datatilsynet (AEPD), skriver nyhetsbyrået Efe.

Loven er temmelig effektiv, selv om den juridiske prosessen maler langsomt, sier Víctor Cazurro, doktor i jus og direktør for masterutdanningen i datasikkerhet ved universitetet i La Rioja, til Efe

Ifølge datasikkerhetsloven og garantien om digitale rettigheter i Spania, er det kriminelt å publisere bilder av mennesker som er fotografert på offentlig plass uten samtykke fra personene det gjelder.

Det å ta bildet uten samtykke er ikke et lovbrudd, bare publisering av bildene. Hvis du tar bilde av noen og de ber deg slette bildet fra kameraet, er de likevel i sin fulle rett til dette, og du bør gjøre som de sier.

Publisering av bilder av berømte personer på offentlig plass er imidlertid lov.

Det begrunnes med at det er av nyhetsinteresse, og er i relevans til at vedkommende frivillig ønsker eksponering.

For å kjøre sak, krever datatilsynet at den avfotograferte tidligere har stilt krav om at bildet skal fjernes, uten at det har skjedd.

Mindreårige blir i lovteksten ansett som modne nok til å kreve at datatilsynet tar saken fra 14 års alder. For de som er yngre, må foresatte levere anmeldelsen.

Det spanske datatilsynet har opplevd en økning av slike saker de siste årene, og har opprettet et eget område på sine nettsider hvor anmeldelser kan leveres.

De største sosiale mediene og søkemotorene har også opprettet steder hvor man kan kreve at bestemt innhold blir fjernet.

Disse mediene har en egen interesse av at det ikke blir begått lovbrudd, og at regler overholdes, påpeker Víctor Cazurro.

Vær også oppmerksom på at det er forbudt å ta bilder av politi og politihus i Spania. Mange butikker har også sine egne fotoforbud.

Tags