Video: Insekstplage rammer flere områder på Kanariøyene

Larver av tistelsommerfugler (Vanessa cardui) har invadert flere områder på Kanariøyene i store mengder de siste ukene.

Tidlig vår i oktober.

På mandag ble tusenvis av larver observert på fortau, gater, terrasser og vegger i Güímar og Arafo på Tenerife, skriver avisen El Dia.

I dag, onsdag observerte undertegnede, Canariajournalens redaktør, et mylder av larver i antall så stort at de nærmest fikk vegger og bakken rundt redaksjonskontoret i Agüimes sørøst på Gran Canaria til å se «levende» ut.

Naboer forteller også at de finnes over alt i nærområdet, og nærmest dekker bakken enkelte steder.

De skal ha blitt observert flere steder på Kanariøyene de siste ukene, ifølge El Dia.

Biologen Jaime de Urioste, som også er president i Fundación Neotrópico, forklarer i El Dia at det er en eksplosjon av disse larvene på grunn av miljøtilstanden som råder nå

Han viser til at det tropiske uværet som kom inn over Kanariøene sent i september, Hermine, ga fra seg enorme mengder nedbør. Varmen og fuktigheten som fulgte, har skapt ideelle forhold for larvene, og for andre insekter, slik som fluer.

Han viser til at det er en unormal situasjon i og med at temperaturen vanligvis faller på denne tiden, men det har ikke skjedd denne gangen.

Larvene beveger seg rundt over alt for å finne noe å spise, eller for å nå puppestadiet.

Urioste understreker at larven ikke er invaderende, og ikke forårsaker noen skader, bortsett fra å spise det de kommer over av ferskt grønt.

Når det blir kaldere, vil larvene forsvinne.

Noen arter av tistelsommerfuglene på Kanariøyene er endemiske, men de fleste kommer utenfra, særlig fra Afrika.

Larvene må heller ikke forveksles med avkommet til Pinjeprosesjonsspinner. Disse larvene blir ofte kalt Prosesjonslarver.

Hvert år kan man lese advarsler om disse, da de kan gi allergiske reaksjoner hos mennesker, og være skadelig for kjæledyr.

Det er altså ikke tilfelle denne gangen.

Foto: H Leach

Tistelsommerfugl- Vanessa Cardui