Påviser kapasitet for vulkanfare på Tenerife
Forskere har oppdaget det de tror er en enorm magmaboble under overflaten på Tenerife som kan utgjøre en vulkansk risiko.
Vulkansk aktivitet har potensial til å være en alvorlig trussel mot folk og infrastruktur på øya, slår forskerne fast i en fersk, vitenskapelig studie.
Ingen umiddelbar vulkanfare
Det er imidlertid ingen fare for et vulkanutbrudd i nær fremtid, selv om det har vært registrert serier med små jordskjelv den siste tiden.
Forskerne slår fast at jordskorpen er 17 kilometer tykk i Las Cañadas sentralt på øya, og 10 kilometer tykk på resten av Tenerife.
Et "mellomliggende fonolitisk reservoar", som kan være en magmaboble, er oppdaget på fem kilometer dybde under nasjonalparken og vulkanen Teide sentralt på øya.
To mindre reservoarer er oppdaget på lavere dybder.
Forskerne ser for seg en "trykknapp-mekanisme" med vertikal forskyvning av overflaten sentralt på Tenerife.
To typer vulkanutbrudd
Studien slår fast at to hovedtyper av vulkanisme tidligere er observert på øya:
Den ene typen er eksplosive og kraftige fonolittiske utbrudd fra den sentrale delen av øya.
Telde er det største og høyeste eksemplet på et slikt utbrudd.
Den andre typen er basaltiske sprekkutbrudd langs tre radielle rygger.
Basaltiske utbrudd finnes det spor etter over alt på øya, men de fleste er langs fjellrygger som ligger i retning nordøst, nordvest og sør.
Denne typen utbrudd er ikke like livstruende, understreker forskerne.
Det siste utbruddet på Tenerife var basaltisk, og skjedde for 500 år siden.
Mater utbruddene med magma
De øverste reservoarene som nå er påvist, ser ut til å være årsaken til basaltiske utbrudd langs de tre radielle fjellryggene, skriver forskerne i rapporten.
Studien ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet "Journal of Geophysical Research-Solid Earth" 21. mars.
Den er basert på seismologisk tomografi, og forskerne har med hjelp av dette skapt en ny modell med høy oppløsning.
Data fra lokale, seismiske målinger fra periodene 2004-2005 og 2017-2021 er brukt i undersøkelsene.
Studien er utført av forskere ved Kanariøyenes vulkanologiske institutt (Involcan), universitetet i Granada, og Trofimuk-instituttet for petroleumsgeologi og geofysikk i Novosibirsk i Russland.
Siste vulkanutbrudd i 2021
Det foreløpig siste vulkanutbruddet på Kanariøyene skjedde på øya La Palma fra september til desember 2021, og gjorde enorm skade på øyas infrastruktur.
Et menneskeliv og mange dyreliv gikk også tapt, og tusenvis av mennesker mistet hjem og levebrød.
På El Hierro var det et utbrudd under vann utenfor kysten av La Restinga i 2011-2012.
Fikk forvarsel
I forkant av begge utbruddene ble det registrert lange serier med jordskjelv, økt gassutslipp og vertikal forskyvning av jordoverflaten, forvarsel som er typiske foran et vulkanutbrudd.
Begge steder ble folk evakuert før utbruddene kom. Kanariøyene har et omfattende system for målinger av vulkanske data og seismiske rystelser, og for sikring av befolkningen.
Kan gjøre enorm skade
Det er fastslått at tidligere, eksplosive vulkanutbrudd på Kanariøyene har skapt gigantiske tsunamier som har gjort stor skade på kystområder rundt hele Atlanterhavet.
Derfor mener forskerne at det er et potensial for stor vulkansk risiko på Kanariøyene.
Tverrfaglige undersøkelser av magmatiske kilder og eruptive mekanismer, inkludert bedre forståelse av dype skorpe- og øvre mantelstrukturer, er avgjørende for å evaluere den nåværende tilstanden til det vulkanske systemet, og for å forutsi mulig fremtidig utvikling, skriver forskerne i rapportens innledning.
De har undersøkt den dype skorpestrukturen under Tenerife, den største og mest folkerike kanariøya.
Tenerife har en kompleks geologisk struktur som gjenspeiler den lange utviklingen av forskjellige vulkanske og tektoniske prosesser, peker de på.
Rapporten i sin helhet finner du her.
Flere saker om vulkansk aktivitet på Kanariøyene finner du her.
Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!