Opptil ti timers venting på akuttmottak

Hver høst de siste årene, når virussesongen er i gang, har helsearbeidere rapportert om kraftig overbelastning av akuttmottakene på Kanariøyenes store, offentlige sykehus.

Inngangen til akuttmottaket på Universitetssykehuset i Las Palmas.

Inngangen til akuttmottaket på Universitetssykehuset i Las Palmas.

Denne høsten er ikke noe unntak.

Helsearbeidere forteller om opptil over ti timers venting før akuttpasienter blir undersøkt, korridorer fulle av senger og rullestoler, og mangel på både senger, bårer, rullestoler og sitteplasser.

På universitetssykehuset sør i Las Palmas på Gran Canaria kommer det for tiden i gjennomsnitt 250-270 akuttpasienter per døgn, og denne uken har antallet vært så høyt som 300, opplyser ansatte til avisen Canarias Ahora.

Økt trykk under hetebølgen

Tidligere i oktober var det stor pågang av mennesker som fikk helseproblemer under den langvarige og intense varmebølgen som pågikk, kombinert med svevestøv i form av mikroskopiske sandkorn fra Sahara (calima).

Helsearbeidere går gang på gang ut i pressen og forteller om en strukturell kollaps av akuttmottakene.

Leverte krav til presidenten

I april signerte cirka 400 helsearbeidere et brev som de leverte til Kanariøyenes daværende president, Ángel Víctor Torres.

I brevet beskrev de den vanskelige situasjonen, som de kaller «en kronisk kollaps», og krever at noe gjøres med saken.

Brevet konkluderer med at befolkning, og spesielt de eldre, ikke fortjener «en slik katastrofal situasjon».

Lignende tiltak er gjort tidligere år.

En rapport om tilstanden i helsetjenesten ble presentert av regionens sykepleierforening i mai.

Ansatte sier opp

Helsearbeiderne forteller også om frykten for at akuttmottakene blir tappet for erfarne ansatte.

Mange skal ha sluttet de siste tre årene på grunn av overbelastning på jobben.

Gjentagende problem

Sykehusadministrasjonen har pekt på at det er kortvarige topper med spesielt mange pasienter, men ansatte hevder at det er et varig problem.

Sykepleiernes forening har denne uken krevd å få en stopp på presset på akuttmottaket ved universitetssykehuset nord på Tenerife.

Ambulanser blir stående og blokkere inngangsdørene i akuttmottakene mens de venter på ledige bårer.

Luis Vega, sekretær for sykepleierforeningen, uttaler at de er redde for at de kan miste kontrollen, i og med at det er mange faktorer de må følge med på.

Sengeposter blokkert for bruk

Vega peker på at det er over 500 senger på de offentlige sykehusene som er belagt av pasienter som egentlig er utskrevet, men som trenger pleie og ikke har familie som kan pleie dem, eller noe sted å bo hvor de kan få pleie.

Det mangler med andre ord plass i pleiehjem.

Mange av disse sengepostene kunne blitt frigjort for bruk til akuttpasienter, hvis det hadde vært noe sted å bo for de utskrevne.

Nylig kom det i stand en avtale der et hotell i Mogán kommune sørvest på Gran Canaria skulle bli brukt til disse pleietrengende pasientene.

Ordføreren i kommunen, Onalia Bueno, går imidlertid hardt ut mot bruken av hotellet til andre formål enn turisme.

Det har ført til at overføringen av flere pasienter har blitt  midlertidig stoppet.

Pengemangel

Helsedepartementet på Kanariøyene har et budsjettunderskudd på 550 millioner euro, men helseministeren, Esther Monzón, avviste i september at det kommer til å bli permitteringer eller personalkutt på sykehusene.

Departementet la nylig frem en plan for å redusere pasientkøene, men det mangler åpenbart penger for å få planen gjennomført, og til andre, nødvendige forbedringer.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!