Kanariøyenes første brenselcelle-buss er satt i rute
På tirsdag ble Kanariøyenes første hydrogenbuss med brenselcelle satt i rute sør på Gran Canaria.
Bussen kjører ruten mellom Faro de Maspalomas i sør og Playa de Arinaga i sørøst.
Hydrogenet den går på blir produsert på et nytt bioraffineri for «grønn» hydrogen produsert med lave utslipp, Biogreenfiery.
Raffineriet ligger hos Kanariøyenes offentlig eide teknologiinstitutt ITC i Pozo Izquierdo mellom Maspalomas og Playa de Arianga.
Brenselcelle og elmotor
Dette er ikke en buss med forbrenningsmotor som går på hydrogen, hvilket er brukt i overgangen mot brenselsceller, men en topp moderne teknologi med brenselcelle som lager strøm av hydrogen.
En elmotor tar seg av bussens fremdrift, og en batteripakke sørger for kraftreserver.
Kan kjøre 400 kilometer
Hydrogenbussen har en rekkevidde på 400 kilometer, og bruker cirka sju kilo hydrogen per 100 kilometer.
Brenselcellen har en effekt på 60 kilowatt, og batteripakken er på 180 kilowattimer.
Tanken rommer 37,5 kilo hydrogen, og det tar ti minutter å fylle den opp.
📽️Nueva carga de la guagua de hidrógeno verde🚎 en las instalaciones del @ITCCANARIAS para su próxima puesta en marcha en una de las líneas de @guaguasglobal. pic.twitter.com/8PH9YQSyjZ
— Proyecto Biogreenfinery (@biogreenfinery) March 25, 2024
Bussruten drives av selskapet Global, som også er i offentlig eie.
Fremtidsrettet raffineri
Bioraffineriet er bygd for å teste ut nye biodrivstoffer i transportsektoren på land og til havs.
Raffineriet er bygd med hjelp av seks millioner euro i støtte fra EUs Reach-fond.
Spennende omforming
Presidenten for øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales, kastet glans over innvielsen av bussruten.
– Gran Canaria er i gang med en gjennomgående omforming av persontransporten, med implementering av intelligente styringssystemer for operatører i kollektivtransporten, kjøp av billettmaskiner, informasjonspunkter på stasjoner og holdeplasser, samt bygging av et kontrollsenter som alle linjer vil bli knyttet til, sier Morales i en pressemelding.
– Innføringen av busser drevet av fornybar energi er et sprang fremover i økoøy-strategien, sier Morales videre i pressemeldingen.
Transportsektoren står i dag for 28 prosent av CO2-utslippene. En avkarbonisering vil redusere utslippene og gjøre Kanariøyene mindre avhengig av fossile brennstoff og mer selvforsynt med energi, påpeker Morales.
Et grunnlag for fremtiden
– Vi legger grunnlaget for fremtidige drivstoff i transportsektoren og maritim sektor, som vil dra nytte av teknologien bioraffineriet representerer, uttaler direktøren for forskning, utvikling og innovasjon ved ITC, Gonzalo Piernavieja.
Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!