Foreslår statlig plattform for utleie av turistboliger

Spanias boligdepartement har foreslått å etablere en statlig plattform for utleie av turistboliger innen utgangen av 2025.

Vil etablere en statlig plattform for utleie av turistboliger i Spania.

Et offentlig register for utleie kan hjelpe i kampen mot svindlere.

Boligminister Isabel Rodríguez kunngjorde dette for pressen på fredag foran et møte med representanter fra de autonome regionene i landet, deriblant Kanariøyene.

Tidlig ute

Hvis Spania gjennomfører dette, vil de bli en av de første statene som implementerer EUs nye regulativ for kortidsutleie av boliger, som ble innført 20. mai.

Plattformen skal sammenstille data med studier og regulativer for turistleiligheter for å se hva som fungerer, ta i bruk gode verktøy, og innføre tiltak som bekjemper utleiesvindel.

Det nye EU-regulativet (EU 2024/1028) pålegger hver enkelt EU-stat å ha en slik digital plattform.

Den skal fungere som bindeledd for data mellom utleieplattformer og myndigheter.

Trøblete vekst

Regulativet er innført på grunn av et behov for mer gjennomsiktighet i markedet for korttidsutleie etter at det har vært en kraftig vekst de siste årene, mye på grunn av store utleieplattformer på internett.

Den raske veksten har ført til en del problemer i lokalsamfunn med mange turister.

Blant annet mangel på fastboliger, stigende leiepriser for fastboliger, og redusert beboelighet, opplyses det på EUs nettsider.

Problematisk på Kanariøyene

Disse problemene er blant annet svært tydelige i de mest turisttette områdene av Kanariøyene, på Mallorca og Ibiza, sentralt i Barcelona og i Madrid.

Det er en av årsakene til store protestaksjoner mot masseturisme de siste månedene, med titusentals demonstranter.

12,8 prosent opp på ett år

Husleien på Kanariøyene har steget med 12,8 prosent fra april 2022 til april 2023, og lå da på 13,6 euro per kvadratmeter, viser prisindeksen til boligportalen Idealista.

Siden årsskiftet, har prisstigningen vært på 5,1 prosent, og fra mars til april, 2,6 prosent.

300 millioner gjestedøgn

De fire ledende utleieplattformene, Airbnb, Booking, Expedia og TripAdvisor, registrerte over 300 millioner overnattinger i boliger for korttidsutleie i EU-landene i 2023.

I årets tredje kvartal var det en økning på 13,4 prosent sammenlignet med tredje kvartal 2022.

Flest overnattingsdøgn har det vært i Paris, Barcelona og Lisboa.

Ekstrem økning på Kanariøyene

På Kanariøyene har nå antallet ferieboliger passert 55 000 etter å ha økt 38,5 prosent fra juni i fjor til april i år.

Kanariøyenes regjering er i sluttfasen med å utarbeide en ny lov om utleie av turistboliger. Målet er å få den innført innen utgangen av året.

Lovutkastet innebæerer blant annet restriksjoner på antallet ferieboliger, og strengere tekniske krav.

Kjennskapen om dette, antas å ha bidratt til at registreringen har skutt fart for utleiere som ønsker å få lisens før en ny og strengere lov kommer på plass.

Noen kommuner på Kanariøyene, blant annet på Tenerife og Las Palmas på Gran Canaria, går inn for å definere pressområder for boliger.

I slike pressområder kan det legges begrensninger på korttidsutleie til turister med støtte i Spanias boliglov, som kom i mai 2023.

Fle byer og regioner i EU  har innført, eller planlegger å innføre, lokale restriksjoner på korttidsutleie, blant annet i Spania, for å bremse den problematiske veksten.

Tydelige definisjoner

Omfanget av EU-regulativet er bredt, og dekker både nettbaserte plattformleverandører og verter som tilbyr kortsiktige utleietjenester i EU, uavhengig av etableringssted.

Det defineres klart hvilke tjenester som faller innenfor denne kategorien:

Korttidsleie av møblert bolig, enten det er for profesjonelle eller ikke-profesjonelle formål (privatutleie).

Forskriften gjelder ikke for hoteller eller andre lignende turistovernatting, og heller ikke for overnatting på campingplasser.

Plattformer som kun kobler sammen verter og gjester uten å gripe inn i direkte transaksjoner, er også unntatt fra regulativet.

Forskriften gjelder tjenester som leie av rom i en verts primær- eller sekundærbolig, leie av en hel bolig for et begrenset antall dager per år, eller leie av en eller flere eiendommer ervervet av en vert som en investering for å leie ut i korte perioder.

Vanligvis mindre enn tolv måneder per år.

Registreringssystem

Forskriften etablerer et registreringssystem som gjør det mulig for kompetente myndigheter å samle inn informasjon om verter og enhetene som er tilgjengelig for utleie.

Verter skal kunne levere alle nødvendige dokumenter i digitalt format, og myndighetene kan verifisere disse opplysningene når som helst.

Krav om datautveksling

I tillegg stilles det klare krav til utveksling av data mellom nettplattformer og kompetente myndigheter.

Den spesifiserer hvilken informasjon plattformene må gi.

For eksempel antall utleienetter og antall gjester, samt adressen til enheten og bostedslandet til gjestene.

For å lette denne datautvekslingen, etableres digitale «one-stop-shops» på nasjonalt nivå.

Disse skal fungerer som inngangsporter for elektronisk overføring av data mellom nettbaserte plattformer og kompetente myndigheter.

Definerer sanksjoner

Regulativet definerer også straffer ved manglende overholdelse.

For eksempel suspensjon av registrering og tilbaketrekking av lisens i tilfelle feil eller ufullstendig informasjon.

Kan få stor betydning

EU-direktivet, samt nasjonale, regionale og lokale forordninger om kortidsutleie, kan få stor betydning for både turister og utleiere.

Ikke minst for de mange skandinavene som foretrekker å feriere i ferieboliger i EU i stedet for på hotell, og skandinaver som leier ut til turister for å tjene penger på sine ferieboliger eller fastboliger.

Større trygghet for leietakerne er en åpenbar fordel, men det er vanskelig å si om nye regulativer vil føre til at det blir mange færre turistboliger på utleiemarkedet.

Hvis de administrative og tekniske kravene oppfattes som for strenge, er det en fare for at tilbudet reduseres mer enn ønsket.

Uansett kan en reduksjon i ferieboliger bidra til at flere av disse blir overført til utleiemarkedet for fastboliger.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!