Kjøretur til Gran Canarias mest kjente minnesmerker, del 1
Denne bilturen i to deler som tar deg med til noen av Gran Canarias naturlige høydepunkt. I denne sammenheng mener vi dette bokstavelig, turen fører til noen av de meste kjente landemerkene på øya.
Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no
Første del av ruten omtales denne uke, andre og siste del neste uke.
Kronglete start fra vest
Østfra ta av fra motorveien (GC-1) i avkjøring 45 ved Playa del Inglés, og kjør videre på GC-60 nordover mot San Bartolomé de Tirajana.
Vestfra, ta av i avkjørsel 46 (Playa del Inglés/Maspalomas). Fortsett sørover 1,3 km til en stor rundkjøring. Sving her til venstre langs Avenida Tui.
Kjør rett fram i neste rundkjøring etter 300 meter, videre på Avenida de Alfereces Provisionales.
Etter 400 meter, kom til neste rundkjøring, på Plaza Telde.
Ta her til venstre nordover langs Avenida Tirajana som følges 1 km til tredje rundkjøring der skilt viser vei til Fataga.
Sving ut av denne langs Avenida Fataga i tredje avkjørsel på GC-60. Et brunt skilt med tekst ”Tunte” viser vei rett etter krysset.
Merk at totalavstand for kjøreturen er målt fra første rundkjøring etter å ha kjørt over motorveien.
Umiddelbar kontrast
Sivilisasjonen blir det overraskende fort slutt på. Kun en halv kilometer etter å ha kjørt over motorveien er tettbebyggelsen historie, og øde treløse åser strekker seg mot horisonten.
Allerede nå, noen få minutters kjøring fra Playa del Inglés, begynner det å bli klart at veiene i fjellene ikke er noen motorveier.
Første historiske stopp
Passér Mundo Aborigen etter 5 km. Dette er et privat utendørsmuseum som viser hvordan urinnbyggerne på øya levde. Museet ble gjenåpnet tidlig i 2017 etter renovering.
Gjennom mange svinger bærer det oppover åssiden til neste plass som er verdt en stopp. I en høyrekurve en kilometer senere ligger Mirador de las Yeguas.
Storslått utsiktspunkt
Herfra er førsteinntrykket av Gran Canarias fjellverden overveldende.
Den dype Fataga-dalen strekker seg langt mot nord der det høyeste punktet på Gran Canaria kan skimtes i det fjerne.
Mot vest er det bare øde, spisse fjellkammer å se, og eneste tegn til bosetting er noen småbruk i dalbunnen.
Nervepirrende for utrente bilister
De neste 4 km til bunnen av Fataga-dalen slynger den ukomfortabelt smale veien seg ned langs den stupbratte dalsiden.
Det kan være nødvendig å rygge for å slippe turistbusser eller lastebiler forbi. En panikkslagen turist kan i verste fall skape lange køer.
Spor av fortid i Arteara
I det veien når bunnen av Fataga-dalen er det slutt på den nervepirrende delen av kjøreturen i dag.
Frodige palmelunder dukker opp i veikanten, og spredte hvite bygninger bærer bud om at det tross alt ikke bare er fjellgeiter som holder til her.
Neste anbefalte stopp dukker snart opp. Sving av til venstre i krysset (10 km), der et brunt skilt med veinummer GC-601 viser vei til Arteara. Parker til høyre for krysset i dalbunnen etter 100 meter.
Necrópolis de Arteara
Følg til fots den smale asfaltveien inn mellom spredte hus og småbruk som utgjør bebyggelsen i Arteara.
Når asfaltveien ender etter 700 meter ligger den uanselige bygningen tilhørende besøkssenteret for Parque Arqueológico de Arteara opp til høyre.
Dette er åpent tirsdag til søndag kl. 10-14, inngangsbillett 4€.
Ta en liten rusletur på stiene som fører inn i det som tilsynelatende ser ut som en stor steinrøys ved foten av Montaña de Gitigana.
Dette var imidlertid en viktig gravplass for Los Canarios, urinnbyggerne på øya, og den største i sitt slag på Gran Canaria. Den er derfor et viktig historisk minnesmerke.
Tradisjonell landsbystemning
Fra Arteara kjør videre til Fataga (15 km). Her er det også verdt å stoppe, selv om det på dagtid kryr av turister. Parker på parkeringsplassen inn til høyre etter kirken (avgift 1 Euro).
Landsbyen har fortsatt et ekte kanarisk preg, med gammel tradisjonell bebyggelse. Beliggenheten i en slak skråning oppe over østsiden av dalbunnen mellom dramatiske fjellsider er imponerende.
Fataga-dalen er kjent som dalen med de tusen palmetrær, og er en oase i forhold til de karrige forholdene nærmere kysten.
Gå inn den smale gaten på vestsiden av kirken, og videre til venstre for å utforske de smale smugene og den gamle bebyggelsen. Kirken er også verdt å ta en titt på.
Stopp gjerne for en forfriskning eller noe å spise i Bar Restaurante Albaricoque i sentrum, langs hovedveien et kort stykke sør for kirken. Denne har en fin terrasse på baksiden, med utsikt mot dalsiden i vest.
Storkommune
Etter Fataga slynger veien seg snart bratt opp i mange svinger til landsbyen San Bartolomé de Tirajana på 900 meters høyde. Furuskog dukker opp langs veien på denne høyden.
San Bartolomé er kommunesenteret i kommunen av samme navn, den største i areal på Gran Canaria. Landområdet omfatter i sør hele kystlinjen fra Arguineguín-dalen i vest til utløpet av Tirajana-dalen i øst.
Lokalbefolkningen bruker ofte navnet Tunte, som var navnet på en boplass for urbefolkningen. Turgåere som prøver å finne veien til San Bartolomé vil ofte se Tunte som destinasjon på turskilt.
Kaffe med panoramautsikt
Sving til venstre i krysset med GC-603 (21 km), skiltet til "mirador". Parker ved utsiktpunktet i krysset etter 600 meter, eller sving til høyre her opp til Hotel Las Tirajanas. En kaffe på terrassen til hotellets bar kan virkelig anbefales.
Her fra klippekanten høyt over dalbunnen sprer Tirajana-dalen seg ut mot øst. Dalen er en frodig oase, med et lappeteppe av småbruk og jordbruksland. Lenger ned mot øst gjennomgår dalen en dramatisk forvandling, og blir en folketom, smal og dyp ravine.
Biltur 5 i boken kommer opp denne veien fra Vecindario til Santa Lucía de Tirajana.
Landsbyrundtur
Fra hotellet, kjør tilbake til siste kryss, og ta mot høyre. Følg skilting ned til GC-60, og ta til høyre. Sving så ned til venstre til en parkeringsplass.
Ta først en titt på kirken, Iglesia de San Bartolomé, et kort stykke fra parkeringsplassen. Denne er stoppested på pilegrimsvandringen fra Maspalomas til Gáldar.
Ta en rusletur videre i landsbyen, der de mange flotte utsiktspunktene (”Miradores”) er verdt et besøk (se kartet i bildeserien).
For å ta del i lokale festligheter ta turen hit i andre halvdel av juli når Fiestas de Santiago Apóstol går av stabelen. Hovedfeiringen finner sted 25. juli.
Nok for i dag
Neste uke fortsetter turen opp i "høyfjellet", der det endelige turmålet er den høyeste toppen på øya.
Vi ønsker alle en god tur og håper at denne bilturen også frister til å utforske det ekte Gran Canaria, med nyttårshilsen fra Emma og Pål i Frifot Forlag.
Greit å vite
Tekstene er tilpasset publisering på internett, og har derfor et annet format enn det som er tilfelle i boken.
Detaljert informasjon om landsbyer og tettsteder er i boken samlet i egne oversiktlige avsnitt til slutt for hver biltur. Her vil dette presenteres i den løpende teksten.
Dette gjelder også fotturmuligheter som i boken har et eget avsnitt helt til slutt i hvert kapittel.
Kartene som vises i bildeserien er tilpasset presentasjon på internett, og er derfor ikke i full utskriftskvalitet.
I boken finnes detaljerte veikart med høy kvalitet i målestokk 1:30 000, med kjørerute avmerket, og kart over byer og landsbyer som besøkes i målestokk 1:5 000.
Boken inneholder også langt flere foto enn det som er hensiktsmessig å presentere her.
Lenker
Pål H. Gjerden og Emma Arthur skriver en artikkelserie om kjøreturer på Gran Canaria. Artiklene er basert på to turbeskrivelser i Frifot Forlags bok "Beste Kjøreturer Gran Canaria".