Enighet om satsing på fornybar energi, gass, turisme og internett

Regionsregjeringen på Kanariøyene ble i et møte i Las Palmas i dag enig med den spanske regjeringens representanter om flere aspekter i Kanariøyenes økonomiske og fiskale regime.

Fernando Clavijo og Jose Manuel Soria ble enige på flere punkter i dag. Foto: Gobierno de Canarias

Toppfigurene i møtet var Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, og Spanias industri-, energi- og turismeminister, José Manuel Soria, som kommer fra Gran Canaria.

I tillegg deltok en rekke statssekretærer og kanariske statsråder.

Det økonomiske og fiskale regimet (REF) for de neste fire årene skal være på plass i slutten av september.

Vil frigjøre vindkraft

En av sakene det ble enighet om i dag, er å løse miljømessige problemer som blokkerer utbyggingen av 187 megawatt vindkraft på Kanariøyene som er godkjent for utbygging.

Dessuten om umiddelbar utbygging av 97 megawatt vindkraft.

Kanariøyene blir også unntatt Spanias restriksjoner på solkraft, ifølge Clavijo.

Det ble også enighet om å forbedre kraftforsyningens effektivitet og forsyningssikkerhet.

810 millioner euro skal investeres de neste fire-fem årene i eksisterende infrastruktur på La Gomera og La Palma, og nettilknytninger mellom La Gomera og Tenerife og mellom Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura.

Gassraffineri er en kime til konflikt

Staten skal dessuten skyte inn 300 millioner euro til bygging av gassraffineri i Arinaga på Gran Canaria, og like mye til et gassraffineri i Granadilla på Tenerife.

Raffineriet i Granadilla skal være ferdig i slutten av 2018, ifølge Soria. Innen november skal byråkratiske hindringer være ryddet av veien.

Gassraffinerier er imidlertid et kontroversielt tema på Kanariøyene som møter motstand fra mange hold.

På Gran Canaria gjenstår det å ta en beslutning om å bygge raffineriet. Dette ligger i hendene på Gran Canarias øyråd, men den nye presidenten i øyrådet, Antonio Morero, er uttalt motstander av gassutbygging, som han mener vil gå på bekostning av utbygging av fornybar energi.

"Fremtiden er gass"

Soria uttalte under en pressekonferanse etter møtet at «fremtiden er gass», og at mangel på finansieringsmidler til gassraffineri ikke kan rettferdiggjøres.

På dette punktet ligger det an til den første store konflikten mellom øyrådet på Gran Canaria og Agümes kommune på den ene siden (Arinaga ligger i Agüimes), og regionsregjeringen og den spanske stat på den andre siden. 

Clavijo uttalte et behov for å åpne en transparent debatt om energimodellen på Gran Canaria hvor alle interesserte parter skal få komme til orde.

Seks millioner til turisme

Innen turisme ble det enighet om å skyte inn seks millioner euro i en plan for å forbedre konkurransekraften.

Dessuten om en ny avtale for turismekonsortiet i Maspalomas sør på Gran Canaria, hvor det pågår et stort prosjekt for modernisering av nedslitte turistanlegg.

Internettsatsing

På utdanningsområdet ble det enighet om at 330 millioner euro skal spyttes inn i et online skoleprosjekt, noe som skal sette fart på internett i 887 skoler med 317 000 elever.

Tidlig i september skal det for øvrig holdes et møte mellom regionsregjeringen og kommunestyrene om å akselerere et såkalt intelligente øyer-prosjekt gjennom selskapet Red.es.