Norsk kvinne fikk endelig timeshare-oppgjøret hun har ventet på så lenge
Tove Irene Grimsbo fra Bekkestua, som vant en presedensdannende rettssak mot timeshare-selskapet Anfi del Mar på Gran Canaria i januar 2015, har endelig fått utbetalt oppgjøret.
Cirka 32 000 euro kom 2. mai inn på Grimsbos konto etter at advokatsalær og andre utgifter var trukket fra beløpet hun ble tilkjent, bekrefter hun i en telefonsamtale med Canariajournalen.no.
Fikk mindre enn ventet
Pengesummen var mindre enn hun trodde den skulle være.
– Jeg er veldig glad for at saken er avsluttet, men synes det er merkelig at det har tatt så lang tid, og at summen jeg ble tilkjent ble så mye redusert, sier hun.
Advokatbyrået Grimsbo brukte har gått ut med en pressemelding om at hun har fått utbetalt 43 000 euro, det vil si 11 000 euro mer enn hun faktisk fikk overført til sin konto.
– I starten sa advokaten at jeg kunne få 70 000 euro, sier Grimsbo.
Grimsbo har fått en sammenstilling fra advokaten der det vises til at de i 2009 ble enige om en samlet pris på 7500 euro for alle juridiske omkostningene, oversettelser, kostnader til advokatfullmektiger, administrative omkostninger osv.
Det ble imidlertid flere utgifter på grunn av en anke til høyesterett, hevder advokatfirmaet.
I tillegg ble det avtalt et såkalt "suksessgebyr" på 25 prosent av summen hun ble tilkjent hvis hun vant.
Langsom byråkratisk kvern
Kjennelsen ble avlagt i høyesterett i Madrid 15. januar 2015.
På grunn av byråkratisk treghet tok det imidlertid ett år og tre og en halv måneder før pengene kom inn på Grimsbos konto.
Danner presedens
Kvinnen fra Bekkestua er den første som har vunnet en slik sak i høyesterett mot timeshare-selskap i Spania der kontrakten er kjent ugyldig på grunn av brudd på timeshare-direktivet.
Saken har skapt presedens i senere rettssaker og ført til en flom av nye rettssaker mot timeshare-selskap i Spania.
Både Anfi og andre timeshare-selskaper har tapt flere lignende saker der kontrakter er kjent ugyldige fordi de bryter med forskjellige punkter i timeshare-direktivet.
– Jeg blir oppringt omtrent hver uke av Anfi-kunder som vil ha råd og informasjon om hvordan de kan gå fram for å komme ut av kontraktene, forteller Grimsbo.
Ti års kamp
Grimsbo gikk til søksmål mot norsk-kanariske Anfi del Mar i Arguineguin sørvest på Gran Canaria for å komme ut av to timeshare-kontrakter.
Det tok hele ti år fra hun startet prosessen med å bli kvitt kontraktene til hun fikk pengene fra Anfi del Mar.
Hun vant først i lokalretten i San Bartolme de Tirajana.
Kontrakten ble kjent ugyldig fordi den var evigvarende, og ikke begrenset til maksimalt 50 år, slik EU-direktivet for timeshare krever. Grimsbo ble tilkjent en stor pengesum.
Anfi anket videre til provinsretten i Las Palmas, hvor Grimsbo vant igjen. Til slutt ble saken avgjort i høyesterett i fjor.
Hadde tre kontrakter med Anfi
Det var Tove Irenes ektemann, Ove Grimsbo, som først tegnet en livstidskontrakt med Anfi del Mar i 1995 for en ukes opphold i året, omgjort i 2000, og nye kontrakter i 2001 og 2005, alle med ubegrenset varighet.
Den norske kvinnen gikk til søksmål etter at ektemannen døde, og hun ikke lenger hadde råd til å beholde alle timeshare-ukene, som har årlige vedlikeholdskostnader.
Hun prøvde først å selge to av kontraktene, som gjaldt en ukes opphold på fast tidspunkt hvert år i leiligheter i Club Puerto Anfi og Club Monte Anfi, tilbake til Anfi.
Ifølge Grimsbo nektet Anfi å kjøpe disse tilbake.
Livstidskontrakt ikke tillatt
Hun gikk da til søksmål. Grunnlaget for søksmålet var det siste EU-direktivet om timeshare, som ble innført i Spania i 2012.
Den sier at kontrakter som er inngått etter 1999 ikke kan være evigvarende, men må ha en varighet på mellom 3 og 50 år.
Søksmålet gjaldt de to kontraktene fra 2000 og 2001. Grimsbo har beholdt kontrakten fra 2005, som gjelder flytende uker, det vil si ikke faste datoer.
Ikke lett å få tilbake penger
Tove Irene Grimsbo vil ikke uten videre anbefale andre Anfi-kunder i samme situasjon å gå til rettssak.
– Advokatene kan love deg gull og grønne skoger, men det er langt ifra sikkert at du får så mye penger som de kan gi inntrykk av, og det kan ta veldig lang tid. Dette bør gjøres tydelig for folk som vurderer å gå til sak, sier hun.