Nytt håp for vindkraft på Kanariøyene

Industriministeren på Kanariøyene, Francisca Luengo, har presentert en administrativ modell som kan åpne for utbygging av vindkraft på Kanariøyene.

Snart kan det endelig bli bygd ut mer vindkraft på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

Modellen innebærer at utbygging av 600 megawatt vindkraft kan bli godkjent i løpet av året gjennom en ny prosedyre.

I tillegg blir det fjernet administrative hindringer som har bidratt til å blokkere utbyggingen av 440 megawatt vindkraft på Gran Canaria etter en konkurranse som ble gjennomført i 2007.

Ingen ny vindkraft siden 2006

Ingen nye, kommersielle vindkraftanlegg er bygd ut siden 2006 på Gran Canaria, kun en stor testturbin i Arinaga som kom på plass i 2013.

Blokkeringen av utbyggingen på Gran Canaria skyldes både administrative og juridiske problemer. I tillegg fjernet den spanske regjeringen støtte til fornybar energi.

Dessuten ligger de beste vindområdene i innflyvningen til flyplassen på Gran Canaria.

Det har ført til usikkerhet til om nye vindkraftparker kan forstyrre innflyvningssystemene, noe som har ført til et veto mot utbygging fra generaldirektoratet for sivil luftfart.

Vetoet blir nå fjernet, men utbyggerne må legge fram studier av luftfartssikkerheten før utbyggingen blir godkjent.

I Arinaga er det nå også vedtatt å bygge en stasjon som skal gjøre det mulig å koble vindkraft til strømnettet.

Over 1000 megawatt

Hvis alt går i boks, kan det være over 1000 megawatt ny vindkraft på plass som leverer kraft inn på nettet på Kanariøyene innen 2020.

I dag kommer kun seks prosent av kraftforsyningen på Kanariøyene fra fornybare kilder, resten er fra dieselfyrte kraftverk.

Lyspunktet er kanariøya El Hierro, som starter et kombinert vann og vindkraftanlegg i år som skal bidra til at kraftforsyningen blir 100 prosent fornybar på øya.