Beskylder oljepresident og statsråd for å lyve i oljekonflikten

Lanzarotes president hevder at oljeselskapet Repsols president lyver grovt om hvor store investeringer som vil bli gjort i en eventuell oljebase på øya. 

Pedro San Ginés (til høyre), president i Lanzarotes øyråd, gikk hardt ut mot oljeselkapet Repsol og den spanske energi, industri og turistministeren Jose Manuel Soria, som er fra Gran Canaria, under en pressekonferanse i dag. Foto: Cabildo de Lanzarote.

Bare 4 av Repsol-president Antonio Brufaus utlovede 53 millioner euro vil eventuelt bli investert i en oljebase som Repsol ønsker å bygge i Arrecife, hevdet Pedro San Ginés, presidenten på Lanzarote, i en pressekonferanse i dag.

Ginés hevder at dette går fram av dokumenter Repsol selv står bak. Både Brufau og den spanske statsråden José Manuel Soria lyver systematisk og viser minimal respekt for det kanariske folket, sier han.

Oljekrigen raser

Bakgrunnen for utspillet er en pågående krig om hvorvidt Repsol og deres partnere RWE Dea Energy og Woodside skal få lete etter olje og gass utenfor kysten av Lanzarote og Fuerteventura.

Dette har de fått lisens til å gjøre av den spanske regjeringen, men møter kraftig motstand fra kanariske myndigheter og mange andre.

Under sitt siste besøk på Kanariøyene la Brufau fram et tilbud om å legge logistikkbaser for oljeletingen på Lanzarote og Fuerteventura.

Direkte arbeidsplasser på en logistikkbase på Fuerteventura blir imidlertid kun 54, og de vil bare vare i ett år, hevder Ginés at det fremgår av Repsols planer.

Både Lanzarote og Fuerteventura har avvist invitasjonen.

Internasjonalt opprop mot oljeutvinning

2. desember blir anti-oljeplattformen Savecanarias.org presentert i Madrid. Den blir også annonsert over hele Spania og fremmet i 200 land gjennom at den er flerspråklig.

På nettsidene ligger det et opprop på en rekke språk, deriblant norsk, som er stilet til Martin Schulz, president i EU-parlamentet, José Manuel Durao Barroso, president i Europakommisjonen, og Mariano Rajoy, Spanias president. Kopier går til. Repsol-president Antonio Brufau, Peter Terium, administrerende direktør i RWE Dea Energy, og Michael Chaney, styreformann i Woodside.

Alle som ønsker kan skrive under på oppropet på internettsidene. I skrivende stund er det kommet inn 28 345 underskrifter.

Dette er teksten i oppropet

"Ingen oljeboring ved Kanariøyene / Redd Kanariøyene

Til den det måtte angå,

Jeg er informert om at den spanske regjeringen godkjente oppstart av boring i forbindelse med oljeleting i Atlanterhavet nær Kanariøyene i mars 2012. Jeg er også informert om at boreområdet vil ligge bare 10 kilometer fra de største strendene på Fuerteventura og 18 kilometer fra Lanzarote, som begge er utpekt som biosfærereservater av FN.

Kanariøyene er en av de mest kjente turistdestinasjonene i verden og mottar mer enn 12 millioner besøkende årlig. Disse besøkende nyter øyenes strender, natur, klima og landskaper samt kulturen til de gjestfrie innbyggerne. Jeg er informert om at oljeboringen vil finne sted på en dybde på mer enn 5000 meter, under en havbunn som ligger på svært dypt vann, mer enn 1500 meter under havoverflaten.

Dessuten har det blitt registrert kontinuerlig, intens seismisk aktivitet i denne havbunnen. Dette øker utvilsomt risikoen for øygruppen, blant annet fordi 100 % av drikkevannet hentes fra havet. Dersom det skulle inntreffe en massiv oljeforurensning, lik den som skjedde i Mexico-gulfen i 2010, ville konsekvensene bli katastrofale for millioner av mennesker og for fremtiden til denne øygruppen. Enkelt forklart: ingen av de åtte Kanariøyene vil bli spart dersom det inntreffer et stort utslipp i dette området.

Denne øygruppen på 7000 km² er habitat for mer enn 19 000 arter av flora og fauna, hvorav 5000 er unike på planeten. Dessuten har Kanariøyene fire nasjonalparker, og mer enn 47 % av øyenes territorium er beskyttet av avtaler og lover i FN, EU og Spania.

Imidlertid har de spanske myndighetene og de tre multinasjonale selskapene, som er ansvarlige for dette prosjektet (REPSOL, RWE og WOODSIDE), hensyntatt disse verdiene minimalt, og de har heller ikke tatt hensyn til kriteriene til myndighetene på Kanariøyene, og heller ikke kriteriene til rådet på Lanzarote og Fuerteventura. Våre mest elementære demokratiske og etiske rettigheter blir krenket.

Utallige personer og organisasjoner har gått sammen om å avvise og protestere mot dette prosjektet. Denne listen omfatter: Europeiske universiteter, USA, vitenskapelige komiteer i flere enn 100 land, UICN, organisasjoner som Oceana, Greenpeace, WWF, Friends of Earth, Ben Magec/Ecologistas en Acción, SECAC (selskap for studier av hvaler på Kanariøyene), kulturelle, kunstneriske, sosiale stiftelser og hundretusener av enkeltpersoner.

Det er fullstendig klart at dette prosjektet er uforenlig med vern av miljøet og med energimodeller som bør utvikles for å ta vare på planeten vår. Anerkjente europeiske turoperatører har også varslet om trusselen knyttet til oljeboring, fordi dette kan skade turistnæringen alvorlig, som er den viktigste økonomiske ressursen på Kanariøyene. Reduksjon av virkningene av klimaendringene er et ansvar for alle jordens innbyggere, derfor er det helt avgjørende at vi reduserer bruken av fossilt brensel og erstatter det med fornybar energi. Kanariøyene har perfekte klimatiske forhold til å oppnå dette viktige målet.

Derfor ber jeg vennligst om ditt engasjement umiddelbart i å bidra til å stoppe denne miljøtrusselen permanent og støtte energimodeller som kan komme fellesskapet til gode. I dagens verden er prosjekter med ekstrem miljørisiko bare til gagn for de multinasjonale oljeselskapene, og de har ingen plass i et fritt, demokratisk og fornuftig samfunn som vårt.

Som fremtredende representanter for folket er det helt avgjørende å vise tydelig at våre politikere arbeider hardt for å forsvare våre rettigheter overfor private særinteresser, spesielt i disse tidene med stor mistro.

Tusen takk".

Tags