Boreskip på vei til oppdrag ved Kanariøyene

Rowan Renaissance, boreskipet som oljeselskapet Repsol har leid inn for å bore etter olje øst for Fuerteventura og Lanzarote, er på vei mot Kanariøyene med 10-11 knops fart.Rowan Renaissance har en dødvekt på 34 000 tonn, og er 229 meter langt og 26 meter bredt. Skipet er helt nytt, og boringen på Kanariøyene er det tredje oppdraget det skal utføre.

Boreskipet Rowan Renaissance runder Dakar i dag på vei mot Kanariøyene. Ill: Marinetraffic.com / Canariajournalen.no

Den siste posisjonen som er meldt inn til Marinetraffic.com i dag klokken 8.36 viser at skipet er omtrent på høyde med Dakar.

Skipet har nettopp gjort ferdig et oppdrag utenfor kysten av Guinea-Bissau.

Seiler mot Sandia

Destinasjon er oppgitt til Sandia, som er navnet på den første brønnen som skipet skal bore 50-60 kilometer utenfor Kanariøyene.

Ankomsten til Kanariøyene er anslått til mellom 15. og 20. november. Boreoperasjonen tar cirka 45 dager.

Fire skip og to helikopter

Fire andre skip skal være i sving under boreoperasjonene ved Kanariøyene: To er forsyningsskip, et skal ligge stand by i havnen i Las Palmas, hvor det er opprettet et logistikksenter, og settes inn ved behov.

Det fjerde skal brukes til å overvåke sikkerhetssonen rundt boreskipet. I tillegg skal det ha tre forskere om bord som skal speide visuelt etter hvaldyr og annet marint liv som beveger seg inn i boreområdet. Om natten, når det er mørkt, skal det brukes et sonarsystem for å overvåke det marine livet.

To helikopter skal sørge for transporten av mannskap til og fra boreskipet.

Etter at den første brønnen er ferdig, og avhengig av resultatet, er det aktuelt å bore to andre brønner i området.

Kan være viktig område for grindhval

Nye data om tilstedeværelsen av hvaldyr i boreområdet er kommet fram i en ny studie utført av instituttet for marin forskning på hvaldyr på Kanariøyene, Ceamar, og foreningen for studier av hvaldyr på Kanariøyene, Seacac.

Studiene indikerer at havområdet ved Fuerteventura og Lanzarote har stor betydning for grindhvaler. Dette skal være første gang det er ført bevist for at grindhvaler benytter seg av dette havområdet.

25 kilometer fra kysten

Forskerne oppdaget grindhval på rundt 800 meters dyp cirka 25 kilometer fra kysten ved tre tilfeller under en observasjonskampanje som gikk fra 9. til 20. oktober, skriver Canariasahora.com.

Forrige gang en slik studie ble utført, var for tre år siden. Da ble det også observert grindhval. De nye observasjonene gir forskerne grunn til å tro at området er viktig for grindhvalen.

Mange observasjoner

Tilstedeværelsen av hvaldyr, skilpadder og fugler ble studert i et 262 382 hektar stort område rundt de planlagte borebrønnene til Repsol. Studien er bestilt av regionsregjeringen på Kanariøyene og øyrådet på Lanzarote, som er sterkt imot den planlagte oljevirksomheten.

Forskerne observerte 44 ganger hvaldyr av 16 forskjellige arter. I tillegg ble det 81 ganger observert skilpadder og 344 ganger fugler av minst 6 arter.

På Kanariøyene er det registrert 30 av de 93 kjente artene av hvaldyr i verden. 28 av disse fins i farvannet ved Fuerteventura og Lanzarote.

Tags