Over 20 000 demonstrerte mot oljeboring ved Kanariøyene i dag

Godt over 20 000 mennesker deltok i samtidige demonstrasjoner på åtte kanariøyer i dag mot Repsols planlagte oljeutvinning ved Kanariøyene.

Den planlagte oljeboringen ved Kanariøyene møter stor motstand.

Den spanske regjerings delegat på Kanariøyene hevder at antallet demonstranter totalt var 21 000: 

Gran Canaria, 6000; Fuerteventura, 2000; Lanzarote, 8000; Tenerife, 4000; La Palma, 250; La Gomera, 415; El Hierro, 150; og La Graciosa, 100.

Slagord mot Soria

Demonstrantene ropte slagord mot Spanias industri-, energi- og turistminister, Jose Manuel Soria (PP), som er den politikeren som har gått sterkest inn for at oljeselskapet Repsol skal få bore etter olje øst for Fuerteventura.

Demonstrantene bar på store bannere der det sto «Her lever vi, her bestemmer vi. Nei til RePPsol». Repsol har planer om å starte prøveboringen i november, så snart boreskipet Rowan Renaissance er ferdig med et oppdrag i Afrika.

Mange grupper

30 organisasjoner, folkegrupper, miljøorganisasjoner og politiske grupper sto bak demonstrasjonen.

23. november skal en offentlig folkeundersøkelse om oljeboringen gjennomføres på Kanariøyene. Ifølge den spanske regjeringen er en slik undersøkelse ulovlig, og regjeringen planlegger å gå til rettssak for å få den stoppet.

Den kanariske regjeringen, som er sterkt imot oljeutvinning, hevder at undersøkelsen er lovlig. Spørsmålet som skal stilles til folket er dette: «Syns du at Kanariøyenes modell for miljø og turisme skal endres for å starte utvinning av olje og gass?»

Til behandling i EU

Kanariske myndigheter har også henvendt seg til EU og påpekt at oljeboringen står i kontrast til fire EU-direktiver. Kanariøyene er et av de største marine områdene i Europa, og har et unikt biologisk mangfold. 

Øygruppen har fire nasjonalparker, seks verdensbiosfæreområder og over 19 000 arter av vekster og dyr. Havområdene ved Fuerteventura og Lanzarote, hvor Repsol skal prøvebore, er marine biosfæreområder.

Den kanariske regjeringen hevder at oljeboring utgjør en trussel mot miljøet, turismen og produksjonen av ferskvann fra havvann på Kanariøyene.

Arbeidsplasser og vekst

Jose Manuel Soria og Repsol hevder at selskapet har de strengeste sikkerhetstiltak mot utslipp, som er i henhold til regelverket i EU, og at det er uhyre små muligheter for at utslipp kan skje.

Soria understreker at et funn av olje eller gass kan redusere Spanias store avhengighet av olje sterkt, og at oljevirksomhet vil gi økonomisk vekst og skape mange arbeidsplasser på Kanariøyene.

Tags