Borestart etter olje ved Kanariøyene kan bli forsinket

Oljeselskapet Repsol leier inn boreskipet Rowan Renaissance for å bore etter olje øst for Fuerteventura senere i år, men må vente til skipet er ferdig med et oppdrag i Angola.

Dette skipet borer for tiden i Angola, og skal deretter til Kanariøyene og bore for Repsol. Foto: Rowan Companies

Datoen for når skipet kan starte boringen ved Kanariøyene, er avhengig av resultatet av boringen i Angola. Hvis det er positivt resultat, vil skipet holde på lenger i Angola.

Først når det er visshet i dette, vil borestart på Kanariøyene bli fastsatt.

Planen til Repsol er å starte boringen rundt månedsskiftet oktober/november, men en talsmann for selskapet sier nå at det kan bli «mindre forsinkelser».

Repsol tar den første prøveboringen alene

Repsol skal punge ut med cirka én million euro per dag i leie for boreskipet. Kostnaden for leteboringen ved Kanariøyene er estimert til 120 millioner euro.

Selskapet annonserte nylig at de borer det første hullet på egen hånd og for egen kostnad, uten bidrag fra partnerne i Kanariøyene-prosjektet, tyske RWE Dea og australske Woodside.

Disse har andeler på 20 og 30 prosent, men de to selskapene er ikke like ivrige på kanariprosjektet som Repsol. RWE Dea er i ferd med å bli solgt til det russiske selskapet Letterone, og Woodside er mer opptatt av naturgass.

Repsol har på sin side godt med penger for tiden etter å ha mottatt kompensasjon fra Argentina for landets ekspropriasjon av YPF.

Kritiserer oljemotstand

En krets med forretningsmenn på Gran Canaria går nå i et manifest ut mot at den sittende regjeringen på Kanariøyene går inn for en folkeundersøkelse om oljeutvinning ved øygruppen, og dermed risikerer å skape brudd mellom regionsregjeringen og den sentrale regjeringen i Spania.

Borebrønner

Repsol skal bore brønnen Sandía først. Avhengig av resultatet, kan det bli aktuelt å bore Chirimoya og Zanahoria også. Boringen skal skje 50-55 kilometer øst for Fuerteventura. Ill: Repsol

Tags