Lanzarote får støtte mot oljeutvinning fra nordisk turistindustri

Øyrådet på Lanzarote skal ha søkt og fått støtte fra nordisk turistindustri i kampen mot oljevirksomhet ved Kanariøyene.

Pedro San Gines (nærmest), president i øyrådet på Lanzarote, frir til nordiske reiseselskap for å stoppe planene om oljeutvinning øst før Lanzarote og Fuerteventura. Foto: Gobernio de Canarias.

Et møte med ledere for flere nordiske reiseselskap fant sted i Stockholm i juni, skriver Laprovincia.es. Der skal det ha blitt diskutert hvilke farer oljeutvinning innebærer for turismen på Kanariøyene.

På møtet deltok blant annet toppledere i Kuoni/Apollo, TUI og Thomas Cook, ifølge Helene Begby, informasjonssjef i Apollo Reiser.

Representanter for Norsk næringslivs hovedorganisasjon Virke, Danmarks Rejsebureau Forening og tilsvarende foreninger i Sverige og Finland skal også ha deltatt, ifølge Laprovincia.

Brev til spanske myndigheter

Øyrådet på Lanzarote skal ha overbevist nordiske turoperatører om å gå med i kampen mot oljeutvinning utenfor Lanzarote og Fuerteventura.

Det skal det ha blitt enighet om budskapet i et brev som skulle gå til José Manuel Soria, industri, energi og turistminister i Spania.

I brevet blir det angivelig pekt på faren for at oljevirksomhet kan gi vesentlige skader på turismen på Kanariøyene.

Reiselivsforeninger i Storbritannia skal ha sendt tilsvarende brev til industri, energi og turistdepartementet i Spania i mars etter påvirkning fra øyrådet på Lanzarote.

Møter kritikk

Turistforeningene FEHT og Aetur på Kanariøyene er imidlertid sterkt kritiske til at øyrådet søker støtte i sin oljekamp fra utenlandsk reiselivsbransje.

De mener at det kan bidra til å redusere verdien på Kanariøyene som reisemål, og skremme bort turister.

Oljeselskapet Repsol har fått lisens av den spanske regjeringen til å lete etter olje i ni felt som ligger mellom 10 og 60 kilometer fra Lanzarote og Fuerteventura, mellom Kanariøyene og Marokko.

Selskapet planlegger å starte prøveboring i 2014. En konsekvensrapport fra selskapet ligger ute til offentlig høring på Kanariøyene fram til 24. september.

Tags