Miljødepartementet ber om mer informasjon om oljerisiko

Det spanske miljødepartementet har bedt oljeselskapet Repsol om mer informasjon om hva som kan bli konsekvensene av en brønnutblåsning ved Kanariøyene. Innholdet i brevet ble i går gjort kjent.

Repsol har fått lisens av den spanske regjeringen til å lete etter olje i ni felt ved Kanariøyene. De to første prøveboringene skal angivelig skje i de innringede områdene. Ill: Oceana/Canariajournalen.no

Øyrådet på Fuerteventura kunngjorde i går innholdet i et brev som det spanske miljø-, landbruks- og fiskeridepartementet skrev til Repsol 24. februar om dette, skriver nyhetsbyrået Efe. Innholdet i brevet har ikke tidligere vært kjent for allmennheten.

Departementet har for tiden en miljøkonsekvensrapport fra Repsol for oljeutvinning ved Kanariøyene inne til behandling. Repsol har planer om å starte prøveboring utenfor Fuerteventura og Lanzarote så snart rapporten er godkjent.

Ikke godt nok forklart

I brevet blir det stilt spørsmål om hva som vil skje hvis selskapet mister kontroll over oljebrønnen og det blir et utslipp, noe de mener rapporten ikke forklarer godt nok.

Repsol blir også bedt om å gjøre risikoberegninger for miljøet og legge fram overskuelige økologiske og sosioøkonomiske risikoer for alle typer hendelser, ikke bare for et verst tenkelig-tilfelle under en ukontrollert utblåsning.

De vil også vite nøyaktig hvor Repsol skal bore, og mer detaljer om boreslam, boreutstyr og hvor logistikkbasen skal ligge.

Nei til folkeavstemning

Representanter for kanariske myndigheter hevder at det er 17 dokumenter i konsekvensrapporten hvor det må legges til informasjon som ikke fantes i den rapporten som ble lagt ut på offentlig høring i fjor.

De krever derfor at disse blir lagt ut på ny høring slik at publikum kan gi nye innspill. Da rapporten var ute på høring i fjor, kom det inn cirka 10 000 innspill.

En komité for industri- energi- og turisme i Spania stemte i går i representantenes hus ned et krav fra den kanariske regjeringen om folkeavstemning om oljeutvinning på Kanariøyene med 24 mot 15 stemmer.

Stor importavhengighet

I dag importerer Spania 99 prosent av den oljen og gassen landet trenger. Deloitte har laget en rapport som indikerer at Spania kan produsere rundt 20 prosent av sitt eget behov. 

Beregninger tilsier at det ligger rundt to milliarder fat olje og 2,5 milliarder standard kubikkmeter gass mellom Lanzarote og Marokko og ved Ibiza.

Tags