Nye aksjoner mot oljeboring ved Kanariøyene

18. oktober deltar over 30 organisasjoner og grupper i et manifest mot oljeselskapet Repsols planlagte leteboring etter olje utenfor Fuerteventura og Lanzarote.

Oljemotstanderne har ikke gitt opp kampen mot oljevirksomhet ved Kanariøyene, selv om det hittil bare har vært nederlag. Ill: Movimiento Ciudadano Canario contra las Prospecciones Petrolieferas

Manifestasjonen skal skje på åtte kanariøyer under slagordet «Vi bor her, vi bestemmer her. Nei til RePPsol.» PP er hen henspeiling på Partido Popular, regjeringspartiet i Spania, som har gitt Repsol grønt lys.

I tillegg er Greenpeace-skipet Arctic Sunrise på vei til Kanariøyene for en ny markering mot oljevirksomhet fra 23. oktober.

Regjeringen overprøver folkeundersøkelse

Kanariøyenes regjering har vedtatt å holde en folkeundersøkelse 23. november med spørsmålet «Syns du at Kanariøyenes modell for miljø og turisme skal endres for å starte utvinning av olje og gass?».

Sentralregjeringen i Spania har bestemt seg for å overprøve beslutningen om folkeundersøkelsen i rettssystemet.

Fortsetter kampen i rettssystemet

Oljemotstanderne har hittil bare lidd nederlag i spansk og europeisk rettsvesen i saken om oljeutvinning ved Kanariøyene, men Kanariøyenes regjering, som er sterkt imot, har likevel ikke gitt opp.

Nå kjører de en ny runde i EU-domstolen for å overprøve det spanske industridepartementets klarsignal til Repsol basert på at det er kommet ny informasjon som har betydning for saken.

Repsol har planer om å starte prøveboringen i løpet av november, men har nedjustert vurderingen av muligheten til å finne utvinningsbar olje eller gass ti prosent.

Tags