Spørreundersøkelse om oljevirksomhet ved Kanariøyene blir fremskyndet

Kanariøyenes regionsregjering vedtok i går å fremskynde arbeidet med å lage en spørreundersøkelse for folket om oljevirksomhet ved Kanariøyene.

Kanariøyenes regjering er sterkt imot oljeutvinning utenfor Lanzarote og Fuerteventura, og hevder at de har folket på sin side. Bildet er fra en anti-oljeaksjon tidligere i år. Foto: Greenpeace

Undersøkelsen kan tidligst bli klar til tidlig i november. Målet er å få den gjennomført før oljeselskapet Repsol starter leteboring etter olje, noe som skal skje i løpet av årets tre siste måneder.

Gjør en vri for å få det til

Helst vil den kanariske regjeringen gjennomføre en ordinær folkeavstemning, men det er neppe mulig for å få til.

Utvinning av olje og gass ligger nemlig ikke under kanarisk jurisdiksjon, men under spansk. Den spanske industriministeren, Jose Manuel Soria, har flere ganger påpekt at en slik folkeavstemning ikke vil være i henhold til spansk lov.

Derfor blir det lagt opp til en spørreundersøkelse som er relatert til oljevirksomheten og omhandler tema som er under kanarisk jurisdiksjon, kom det fram under en pressekonferanse i går, skriver nyhetsbyrået Efe.

Ingen direkte spørsmål om oljen

På grunn av at temaet er under spansk jurisdiksjon, kan det ikke stilles direkte spørsmål om hva folk synes om oljevirksomhet.

Derfor skal det lages spørsmål om blant annet turisme og miljø, og som kan knyttes til oljevirksomhet.

Den kanariske regjeringen skapte i juni en lov om innbyggernes deltakelse for å kunne lage en slik spørreundersøkelse innenfor lovens rammer.

41 millioner euro

Repsol bygger logistikkbase i Las Palmas, og gikk nylig ut med en melding om at Kanariøyene kan få 41 millioner euro i inntekter i perioden leteboringen skal foregå.

Selskapet har laget en egen seksjon på sine nettsider som omhandler oljevirksomheten ved Kanariøyene: proyectocanarias.repsol.com

Tags