Lovutkast for utleie av ferieboliger på høringsrunde i kommunene

Kanariøyenes regjering har sendt det lenge etterlengtede utkastet til ny lov om utleie av ferieboliger på høringsrunde i regionens 88 kommuner.

Det røde skiltet viser at det fins en feriebolig for utleie (Vivienda Vacacional), og hvilket registeringsnummer utleieenheten har hos myndighetene. Skiltet skal være synlig på utsiden av bygningen, og all markedsføring skal inneholde registreringsnummeret. Foto: Canariajournalen

Kommunene får dermed anledning til å komme med forslag og innspill til loven, skriver regionsregjeringen i en pressemelding som kom i går, tirsdag.

Vil unngå demonisering

Retten til faste boliger skal garanteres for alle innbyggere på Kanariøyene uten at ferieboligutleie blir demonisert, ifølge turismeminister Isaac Castellano.

Utleie av ferieboliger har vist seg å gi økte leie- og skatteinntekter når det gjøres lovlig og innfrir kvalitetskrav, påpeker han.

Målet med loven er å gi de nødvendige verktøyene som gjør at de lokale myndighetene kan unngå forstyrrelser i leiemarkedet på respektive øyer og kommuner.

Må ta hensyn til territorial planlegging

Det blir understreket at turismeforvaltning ikke kan gjøres uten å ta hensyn til territorial og urban planlegging, og sistnevnte er det kommunene som har autoritet til å gjøre.

En annen faktor som legges vekt på er at skjev konkurranse i overnattingsmarkedet ikke må oppstå, og at digitale utleieplattformer er ansvarlig for å formidle korrekt informasjon og ikke formidle utleie av enheter som ikke innfrir lovmessige og kvalitetsmessige krav.

Dagens lov om utleie av ferieboliger kom i mai 2015, og det foreligget to dommer i Høyesterett fra desember 2018 og januar 2019 mot paragrafer i loven.

Regionsregjeringen har etter alt å dømme ventet til ankesaker etter dommer i lavere rettsinstanser er avgjort i Høyesterett med å gjøre det nye lovutkastet ferdig.

Skal fremme vekst og økt konkurransekraft

Den nye loven skal etablere grunnleggende prinsipper for planlegging av instrumenter som bygger på å utvikle nye typer turistinnkvartering. Dette skal øke reisemålenes kvalitet og konkurranseevne og fremme vekst i lokaløkonomien og på øygruppen.

Utviklingen av dette overnattingstilbudet skal harmoniseres med øvrige økonomiske sektorer, med en sosial balanse som tilfredsstiller innbyggernes og turistenes behov, og med infrastruktur, tjenester og eksisterende utstyr.

Beboeres livskvalitet skal sikres

Bruken av fritidsboliger skal gjøres kompatible med sikte på å beskytte miljøet, en bærekraftig utvikling og en effektiv bruk av land og andre naturressurser, heter det.

Livskvaliteten til beboerne, deres sosiale velferd og kulturelle identitet skal bevares ved integrering av aktiviteten i det økonomiske, kulturelle, sosiale og miljømessige miljøet på hver øy, hver kommune og hver bykjerne.

Her skal det tydeligvis gjøres forsøk på å unngå slike konflikter slik som det vi har sett i Barcelona og på Mallorca mellom fastboende og feriegjester.

Lovutkastet inneholder også visse parametere som kan brukes i økologisk planlegging for å fastsette territoriale standarder, slik som det relative arealet av land som er bestemt for turistbruk og boligbruk, tilstrekkelig infrastruktur, distribuert og balansert bruk og innvirkning på miljømessig bærekraft.

Styrker kvalitetskravene

De generelle kvalitetskravene for fritidsboliger styrkes, og digitale plattformer er pålagt å publisere registreringsnummeret som ferieboligene er tildelt i det generelle turismeregisteret på Kanariøyene.

Operatører av ferieboliger som er integrert i bygninger hvor det er både fastboende og ferieboliger skal ha en 24-timers telefontjeneste hvor det kan rapporteres hendelser som kan påvirke beboerne.

Det stiller også krav ved ansettelser til å møte arbeidsstandarder, sosial sikkerhet og forebygging av yrkessykdommer som gjelder for arbeidstakere, samt den kollektive overenskomsten som gjelder.