Dom nummer tre mot Kanariøyenes lov om utleie av ferieboliger er avlagt

I går ble den tredje dommen i provinsretten mot paragrafer i Kanariøyenes lov om utleie av ferieboliger avlagt. Dommen slår fast at loven bryter forretningsfriheten.

I dommen blir det nevnt at loven muligens er et "forsøk på å favorisere tilbudet av tradisjonelle turistinnkvarteringsprodukter som hovedsakelig ligger i turistområder".

Slår ned på fire paragrafer

Ifølge foreningen Ascav, som fremmer private ferieboligutleieres interesser og står bak søksmålet, er det paragraf 5.2, 3.2, 12.1 og 13.3 i loven som dommen slår ned på:

  • 5.2 er et forbud mot å bruke ferieboliger til noe annet enn turismeformål, hvilket begrenser retten til å forvalte privat eiendom.
  • 3.2 er et forbud mot å leie ut til turister i områder som er regulert til turisme eller til en blanding av turisme og faste boliger.
  • 12.1 tillater ikke utleie av bare en del av en leilighet, for eksempel enkeltrom, hvilket innebærer at loven om fri forsyning av tjenester er brutt, og markedsføringen av et produkt blir hindret. Konkurransefriheten blir dermed skadet, ifølge dommen.
  • 13.3 sier at utleiere må vente i 15 dager før de begynner å leie ut etter at de har fått lisens som feriebolig (Vivienda Vacacional).

Jobber med lovendring

Loven om utleie av ferieboliger kom i 2015, og er for tiden under omarbeiding.

Regionsregjeringen har signalisert at de ville vente til utfallet av pågående juridiske prosesser med søksmål mot loven var klart før den nye lovutkastet blir ferdigstilt. En av de tidligere dommene har de anket.

Det er også signalisert at den nye utgaven av loven skal tillate utleie av private ferieboliger i områder som er regulert til turisme eller blanding av turisme og boliger, men at det kan bli en tak på hvor mye som kan leies ut. 

Stor økning i etterspørselen

Etterspørselen etter ferieboliger på Kanariøyene steg med 24 prosent i fjor, og tilbudet økte med 6 prosent, det vil si nesten 8.000 nye sengeplasser.

Det var ved årsskiftet nesten 130.000 sengeplasser i ferieboliger på det kanariske markedet. I profesjonelle overnattingsalternativer var det cirka 424.000 sengeplasser

Tags