Snart kan det bli strengere kontroll med utleie av ferieboliger

Kommuner på Kanariøyene har planer om strengere kontroll og regulering for utleie av ferieboliger.

vivienda vacacionales

Feriebolig på Kanariøyene. Dette skiltet viser at utleieboligen har lisensen i orden.

Det får utleieforeningen Ascav til å se rødt.

Ascav er overbevist om at kommunene ønsker å stoppe utleie av ferieboliger, og avviser i et innlegg på sine nettsider planene helt og holdent.

Kommunenes egentlige mål er å avvikle 95 prosent av utleien, få private ut av utleievirksomheten, og overlate utleien helt til store forvaltningsselskaper og investeringsfond, påstår Ascav.

Lovregulert av regionsregjeringen

Utleie av ferieboliger (viviendas vacacionales) har vært lovregulert siden mai 2015 på Kanariøyene. Det må søkes om utleielisens. En rekke kriterier må innfris.

Regulering av utleien har vært en kilde til konflikt i snart ti år.  Frontene er fortsatt steile. Det har resultert i flere runder i rettsapparatet.

Utleie uten tillatelse kan føre til svært høye bøter.

Vil regulere selv

Kanariøyenes kommuneforening (Fecam) ha jobbet i flere måneder med å etablere et eget regime for regulering, kontroll og sanksjonering i tillegg til det som er fastsatt av den regionale regjeringen.

Det siste møtet om dette ble holdt 18. oktober, ifølge Fecams innlegg på sosiale medier.

Ønsker mer kontroll

Et av argumentene for et kommunalt inspeksjons- og sanksjonsregime er at det skal gi større juridisk trygghet for utleiere og leietakere.

Fecam viser til at det ofte er problemer med sameksistens mellom innbyggere og turister i ferieboliger, og at kommunene i dag ikke har autorisasjon til å gripe inn selv.

Det er imidlertid ikke planer om at kommunene selv skal avgrense eller begrense utleie av ferieboliger i turistkommuner, understrekes det fra Fecam, som hevder at de er for utleie av ferieboliger.

Et av kommunenes reguleringsforslag er at de som mister lisensen for utleie, skal nektes å leie ut i fem år.

Det er også et ønske om at utleie av ferieboliger skal nektes hvis en av beboerne i bofellesskap stemmer imot.

Sendt ut på høring

Fecam har sent et utkast til regulering ut på høring i kommunene.

Når alle innspill har kommet inn, ønsker Fecam å ha møter med utleieforeningen Ascav og turistsektoren for å diskutere saken, deretter med Kanariøyenes turistminister.

Lederen for Fecmas turistkommisjon, Ernesto Nacarro, er overrasket over Ascavs reaksjon, og avfeier påstandene som er lagt frem.

Mange kanariske familier har en stor del av inntekten fra slik utleie, og mange utlendinger som har kjøpt ferieboliger baserer finansieringen på å leie ut deler av året.

På Gran Canaria var det per mai i år gitt utleielisens til 9898 ferieboliger (Vivienda Vacacional), ifølge turistrådets register.

Tags