Oppgjørets time nærmer seg i timeshare-krigen på Gran Canaria
HELT TEXAS: Fullt kaos med konkursprosesser, anklager om lovbrudd og rettssaker preger duellene om timeshare-anleggene til Anfi-gruppen på Gran Canaria.
Konfliktene, som har pågått i over tolv år, er som en spinnvill, tragikomisk farse, med en flom av utspill og innspill, og alt for mange aktører og ingredienser å holde oversikt over.
Canariajournalen har fulgt utviklingen i timeshare-virksomheten siden 2011, og skrevet hundretalls artikler. Du finner alle her.
Kamp på flere fronter
Vi skal i denne artikkelen forsøke å fremstille essensen i situasjonen i forenklet form, uten å utsette leserne for ytterligere forvirring.
Ikke bare er det en kamp om å ta kontrollen over timeshare-virksomheten.
Det er også full, intern slåsskamp i domstolene mellom to brødre med eierskap i den ene halvdelen av Anfi-virksomhetene.
Den tredje ingrediensen er pågående konkursprosesser som påvirker virksomhetene.
I tillegg har det i over ti år strømmet på med rettssaker der andelseiere av timeshare-uker har vunnet frem med sine krav mot Anfi.
Det er enda flere ingredienser i suppen, men vi stopper her for at det ikke skal bli altfor overveldende.
Slik er virksomheten
Anfi del Mar består av flere timeshare-anlegg med 7500 leiligheter som ligger samlet ved Arguineguín sørvest på Gran Canaria.
I Tauro, lenger vest i Mogán kommune, ligger Anfi Tauro, som består av 18 luksusvillaer og et anlegg med 119 luksusleiligheter.
Timeshare-virksomheten har angivelig cirka 40 000 andelshavere, og mange tusen av disse er skandinaver.
To hovedeiere i full krangel
Anfi-gruppen har to hovedeiere.
Den ene er den kanariske hotellgruppen Lopesan gjennom IFA Canarias, og den andre er Santana Cazorla-familien, som også er kanarisk, og har holdingselskapet Grupo Santana Cazorla og forskjellige selskaper knyttet til Anfi-anleggene og annen virksomhet.
De to eierpartene har vært i flere rettslige strider med hverandre.
To Anfi-selskap skal avhendes
To Anfi-selskaper, Anfi Sales og Anfi Resorts, er for tiden berørt av en konkursprosess.
Nylig bestemte konkursforvalteren at aksjeandelene Cazorla-familien har i de to selskapene, som er 50 prosent, skal selges.
Pengene de får inn kan dekke det meste av gjelden de to selskapene har, ifølge Atlantico Hoy og flere andre spanske aviser.
Selskapenes samlede verdi er angivelig vurdert til 404 millioner euro.
Vil selge hele gruppen
Santana Cazorla skal ha utfordret Lopesan ved å be handelsretten som håndterer konkursene i gruppen om at den skal selges i sin helhet, med alle gruppens datterselskaper.
Anfi-gruppen er den største ressursen i Santana Cazorla-gruppen.
Ønsket er angivelig motivert med at timeshare-selskapet da kan selges til markedspris.
Konkurrenten Lopesan vil i så fall hindres fra å ta over Cazorlas eierandel til spottpris.
Konkursforvalteren har etter en ny analyse, ifølge Atlantico Hoy, skrevet til handelsretten at det finnes en "produktiv enhet" som kan overføres.
Det vises etter sigende til at det kan utledes "eksistensen av en produktiv enhet" som ikke var omfattet av de første analysene av de konkursrammede selskapene.
Det blir angivelig opplyst i brevet at selskapet Kroll Consultivo, som har stor erfaring med restrukturering av selskaper, skal ta seg av salget av denne "enheten".
Kampen om kontrollen
Kjernen i den kritiske fasen timeshare-gruppen er inne i, er at Lopesan har uttrykt et sterkt ønske om å ta over hele virksomheten.
Manuel Cazorla solgte sin aksjeandel til Lopesan i 2022, slik at Lopesan i teorien har 75 prosent eierskap.
Grupo Santana Cazorla er på sin side rammet av konkurs i de fleste selskapene de har eierskap i, blant annet nevnte Anfi Sales og Anfi Resorts.
Broderkampen
Halvparten av Grupo Santana Cazorla var i utgangspunktet eid av Manuel Cazorla, og den andre halvparten av lillebroren, Santiago Cazorla, og han sønn.
De to brødrene står langt ifra på god fot med hverandre.
Manuel Cazorla forbereder angivelig nok en rettssak (det har vært flere) mot sin egen bror og flere av brorens nære medarbeidere.
Aatlantico Hoy, som hevder at de har innsyn i saken, skriver at han kommer med anklager om organisert kriminalitet og dokumentforfalskning.
Noen av anklagene skal være knyttet til timeshare-virksomheten.
Det påstås at lillebror Santiago Cazorla har strippet selskapene for verdier i stedet for å betale kreditorer, i den grad at hele selskapskonglomeratet nå har kollapset.
Langvarig kniving
Striden om å ha kontroll over Anfi-anleggene og alle tilhørende tjenester har pågått i over 13 år.
Etterkommerne etter den norske grunnleggeren Bjørn Lyng solgte sin andel i virksomheten til Lopesan i 2016 for 40 millioner euro.
Ragnar Lyng uttrykte i et intervju med Canariajournalen etter salget stor misnøye med den tidligere sameierens forretningskultur.
Uenigheten mellom de to brødrene Cazorla eskalerte i 2009, etter at konsesjonen for strandtjenester på Anfi del Mar gikk ut.
Manuel Santana Cazorla hevder at Santiago gikk bak ryggen hans, og startet i 2010 juridiske prosesser som fortsatt pågår.
Hva som blir utfallet av denne farsen, er vanskelig å spå.
En ting som virker temmelig sikkert, er at Cazorla-familien kommer til å forsvinne ut av Anfis timeshare-virksomhet.
Konkursprosesser
Disse selskapene i Cazorla-nettverket er angivelig inne i konkursprosesser som enten kan lede til restrukturering eller avvikling:
- Anfi Sales.
- Anfi Resorts.
- Grupo Santana Cazorla.
- Hermanos Santana Cazorla.
- Mar Abierto.
- Petrecan.
- Equipo Díez de Gestión Inmobiliaria.
- Equipo Diez de Gestión.
- Insol Expertos Concursales.
Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!