Seks av ti er imot oljeutvinning ved Kanariøyene

62 prosent av den kanariske befolkningen er negative til oljeutvinning ved Kanariøyene, ifølge en undersøkelse som det politiske partiet Coalicion Canaria har fått utført.

Oljekrigen raser videre på Kanariøyene. Det er steile fronter mellom den spanske industri, energi og turistministeren Jose Manuel Soria og flere av de styrende politiske toppene på Kanariøyene. Ill: Eco Canarias

Den spanske regjeringen har gitt klarsignal til oljeselskapene Repsol, RWE Dea Energy og Woodside til å lete etter olje utenfor Lanzarote og Fuerteventura, en aktivitet som etter planen skal starte i mai neste år.

Tre av ti som stemmer på det spanske regjeringspartiet Partido Poular er også imot oljeutvinningen, ifølge undersøkelsen. Dette blir lagt fram i en artikkel i avisa Canarias7.es i dag.

Hard motstand

Planene om oljeutvinning møter intens motstand fra blant annet regjeringen og øyrådene på Kanariøyene og en rekke institusjoner, miljøorganisasjoner og private.

På internettplattformen Savecanarias.org, som kanariske myndigheter støtter, er det i skrivende stund over 36 000 som har skrevet på et opprop mot oljeutvinningen.

Ifølge undersøkelsen som Coalicion Canaria har fått utført, er det størst motstand på Lanzarote, fulgt av Fuerteventura.

Politisk bakteppe

På Kanariøyene er det en pakt mellom Coalicion Canaria (CC) og det sosialdemokratiske partiet PSOE. Koalisjonen sitter med makten i regionsregjeringen på Kanariøyene, selv om Partido Popular som enkeltstående parti egentlig vant det siste valget.

Jose Manuel Soria, som kommer fra Gran Canaria og i dag er industri, energi og turistminister i Spanias PP-regjering, ville hatt presidentposten på Kanariøyene etter forrige valg, hvis det ikke hadde vært for at CC og PSOE slo seg sammen.

Nå er det i stedet Sorias politiske erkefiende fra CC, Paulino Rivero, som er president i den kanariske regionsregjeringen. Det er først og fremst disse to som er røket i tottene på hverandre i oljesaken.

Tags