Oljeboring ved Kanariøyene starter på sensommeren

Oljeselskapet Repsol starter med stor sannsynlighet å prøvebore etter olje og gass utenfor Lanzarote og Fuerteventura mellom juli og september.

Kanariøyenes regionsregjering og øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote er imot oljevirksomhet og går inn for at øygruppen heller skal bygge ut fornybar energi, her representert ved en stor vindturbin side om side med en oljeplattform i Arinaga havn på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Dette skal Spanias statsminister, Mariano Rajoy, ha sagt til Kanariøyenes regionspresident under et møte mellom de to i regjeringsbygningen i Madrid i går, skriver nyhetsbyrået Efe.

Avslørt i intervju

Jose Manuel Soria, industri, energi og turistminister i Spania, skal ha avslørt dette i et intervju i Cope de Canarias. Det er stor uenighet i oljespørsmålet mellom regjeringen og regionsregjeringen.

Antonio Brufau, styreleder i Repsol, annonserte i november at selskapet vil starte leteboringen i mai sammen med partnerne RWE og Woodside, forutsatt at de får godkjenning fra landbruks og miljødepartementet. Repsol fastholder foreløpig  mai som startdato.

Selskapet har nå svart på cirka 11 000 innvendinger mot oljeboring som kom inn etter at en konsekvensrapport for miljø var ute til høring.

Den er nå levert til Soria, som skal levere den videre til miljødepartementet for godkjenning.

Leteboring i gang ved Marokko

Soria viser til at det skotske oljeselskapet Cairn Energy allerede har begynt prøveboring i det han hevder er det samme reservoaret, men i marokkansk farvann.

Den første prøvebrønnen var for øvrig tørr, og de skal bore en ny brønn øst for Lanzarote og Fuerteventura, nærmere der Repsol vil prøvebore.

Soria mener det vil være absurd av Spania å la Marokko ta den eventuelle rikdommen ut av reservoaret alene.

Kjemper hardt imot

Den kanariske regionsregjeringen og øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote jobber hardt for å stoppe leteboringen, foreløpig uten suksess.

Gjennom en kampanje på internett har de per i dag samlet inn over 42 000 underskrifter mot oljevirksomhet ved Kanariøyene.

Tags