Ny serie med små jordskjelv på La Palma

En serie med små jordskjelv har inntruffet på La Palma siden 10. februar, og antallet har økt siden 14. februar, viser seismiske registreringer hos det nasjonale, geografiske instituttet i Spania, IGN.

Frem til klokken 11.30 Jordskjelv de siste ti dagene på La Palma. Oransje markeringer er skjelv på mellom 2 og 3 på Richters skala, gule er skjelv på 1,5-2. Ill: IGN

Jordskjelvene inntreffer i området hvor vulkanen Cumbre Vieja ligger sør på øya. Det kraftigste hittil var på 2,6 på Richters skala.

I dag, torsdag 15, februar har det inntruffet ti jordskjelv frem til klokken 11.30. Over 80 jordskjelv har inntruffet siden 11. februar.

Ingen av skjelvene har kunnet kjennes av befolkningen.

Ifølge direktøren for IGN på Kanariøyene, María José Blanco, er dette en uventet utvikling man kan vente seg på en vulkansk aktiv øye som La Palma.

Så sent som i oktober kom det en serie på over 300 små jordskjelv i samme område på La Palma. Vulkaneksperter gikk da ut med en kunngjøring om ikke var fare for et nært forestående vulkanutbrudd på øya.

La Palma er en av de yngste Kanariøyene. Forrige gang det var utbrudd på øya var tidlig på 1970-tallet. Det siste utbruddet på Kanariøyene skjedde i havet like sør for El Hierro i 2011 og 2012.

Det har også vært et par mindre jordskjelv i et område i havet mellom Gran Canaria og Tenerife hvor det ligger undervannsvulkaner den siste tiden.