Solen skinner ikke alltid på svenske pensjonister i Spania
Hjemløshet, sykdom og frykt for døden i et fremmed land. Det er noen av historiene i en ny bok om svenske pensjonister som har emigrert til Spania.
Boken er skrevet av Anna Gavanas, førsteamanuensis i kjønnsstudier og med doktorgrad i sosialantropologi ved Linköping Universitet.
Den slår hull på det ensidige bildet av Spanias svensker som glattpolerte golfspillere og plasserer dem i en aktuell debatt om migrasjon og integrering, skriver Linköpings universitet i en pressemelding.
Sett på som skattesnyltere og alkoholikere
Svensker som emigrerer til Spania i alderdommen er et voksende fenomen, påpeker forfatteren. Noen er klimapensjonister, andre søker en internasjonal og sosial tilværelse som de mangler i Sverige, men det er ikke lett å leve i et nytt land.
Det er ikke lett å møte gamlelandets karikaturer. Pensjonister blir ofte sett på som skattesnytere, bortskjemt golfspillere eller alkoholikere.
– Jeg ønsket å se forbi fordommene. Hvem er disse menneskene? Jeg ønsket også å sette dem inn i en diskusjon om integrering og migrasjon, emner som er relevante, sier Anna Gavanas.
Mange skjebner
Boken heter Senior Planet og er basert på over 200 intervjuer med svenske innvandrere og to vintre med feltarbeid på Costa del Sol og Kanariøyene. I løpet av disse årene har Gavanas sett et bredt spekter av menneskeskjebner:
Folkehjempensjonistene, de fattige pensjonistene, de syke pensjonisten og de hjemløse.
Ut ifra deres fortellinger bygger Anna Gavanas temaer om internasjonalisering, global arbeidsdeling, klassespørsmål, arbeidsvilkår og privatisering av eldreomsorgen.
Få rike og godt integrerte svensker
Historiene om eldreomsorg, alderdom og død er uunngåelige, tunge tema for pensjonister.
Bare unntaksvis står velstående eller eksepsjonelt integrerte spaniapensjonister frem, som er flytende i spansk, har spansktalende familier, sosiale nettverk og evne til å navigere i spanske systemer, og dessuten er i stand til å bli gammel og dø med verdighet i Spania.
For andre kan det være svært vanskelig.
– Noen mangler både sosial og privat forsikring, har ikke råd til å reise tilbake til Sverige, er sosialt isolert eller mangler pårørende. Er du også syk med for eksempel demens eller Alzheimer, blir det veldig vanskelig. Jeg har kommet over eksempler der folk er funnet døde av boligutleiere, sier Anna Gavanas.
Verdensborger eller innvandrer?
I migrasjonens tidsalder blir ulike typer innvandrere tilkjent forskjellige verdier. Spaniapensjonister blir ansett, både av seg selv og det spanske samfunnet, som en mer ønskelig type migrant.
– Vi svensker ser ikke oss selv som innvandrere, men som verdensborgere. Hvorfor blir ikke en svenske sett på som innvandrer når du bor i et annet land? Innvandrerskap har en tendens til å bli assosiert med mindre privilegerte grupper, sier Gavanas.
Senior Planet kan leses som et bidrag til debatten om migrasjon og integrering. Eller som en dokumentar om noen personer som jobbet et fullverdig liv, og i alderdommen valgte et annet liv for seg selv.
Boken er basert på et fireårig forskningsprosjekt støttet av det svenske forskningsrådet og Forte.