Mobiliserer folket mot oljeleting på Kanariøyene

Under slagordet “Én stemme mot oljeleting på Kanariøyene” går flere miljøorganisasjoner sammen om å arrangere demonstrasjoner på Kanariøyene førstkommende lørdag.

Dette blir den første store demonstrasjonen mot olje siden Repsols miljøkonsekvensanalyse ble godkjent 29. mai.

Demonstrasjonene skal skje klokken 18 lørdag den 7. juni på Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera og La Graciosa.

Det er en reaksjon på at Spanias miljødepartement 29. mai godkjente oljeselskapet Repsols miljøkonsekvensanalyse for oljevirksomhet utenfor Kanariøyene.

Kanarierne vil bli hørt, sier presidenten

Det kanariske folkets stemme vil bli hørt, på den ene eller andre måten, sier Kanariøyenes president, Paulino Rivero, til pressen i dag etter et ekstrordinært møte i det kanariske regjeringsrådet.

Han understreker at regionsregjeringen vil bruke "alle nødvendige mekanismer" for å oppnå dette, og krever at den spanske regjeringen konsulterer Kanariøyene før oljeletingen blir autorisert, og at det blir holdt en folkeavstemning.

Vurderer ny lov

Hvis en folkeavstemning ikke blir godkjent, er alternativet at Kanariøyene etablerer en lov om deltakelse fra folket, sier han.

Fire måneder etter at en anmodning om folkeavstemning ble sendt til den spanske regjeringen er det ikke kommet noen respons..

Kongen har lyttet til Kanariøyene

Rivero viser til at kong Juan Carlos, som nå går av, alltid har vært lydhør overfor de spesielle behovene Kanariøyene har, i motsetning til det statsminister Marion Rajoys regjering, som han mener viser liten respekt.

Han venter at den nye kongen, Felipe, vil følge den samme linjen som sin far.

Tags