Kanariøyene krever ny miljørapport fra oljeselskap

Regionsregjeringen på Kanariøyene og øyrådet på Lanzarote kunngjorde i dag at de krever en umiddelbar utsettelse av den administrative prosessen for å tillate oljeleting ved Kanariøyene. 

Oljeboring utenfor Kanariøyene kan bli utsatt i minst to år hvis den administrative prosessen blir stoppet nå. Foto: Repsol

Kravet blir rettet mot Spanias industri-, energi- og turistdepartement. 

Bakgrunnen er at miljøkonsekvensanalysen oljeselskapet Repsol har utarbeidet, og som er til behandling i miljødepartementet, angivelig er svært mangelfull.

Kanariøyenes regjering og øyrådet på Lanzarote hevder også at de bevisst er blitt nektet tilgang til viktige dokumenter som berører miljøkonsekvenser.

Nylig fikk politiske utsendinger fra Lanzarote tilgang til noen av disse dokumentene, som er innspill fra en offentlig høring av Repsols miljørapport. Denne lå ute til høring fram til 1. august 2013.

Etter en første gjennomlesing av dokumentene skal de ha oppdaget at det blir påpekt alvorlige mangler og irregulariteter i Repsols rapport.

De kanariske politikerne hevder at det er alvorlige uregelmessigheter i den juridiske prosessen, og i henhold til de forskrifter som gjelder i spansk rett og EU-rett. De vil derfor stoppe hele prosessen og krever at det blir utarbeidet en ny miljøkonsekvensrapport fra bunnen av.

Det vil i så fall forsinke en eventuell borestart med minst to år. Repsol hadde opprinnelig planlagt å starte leteboringen utenfor Kanariøyene i sommer.

En delegasjon fra Kanariøyene reiser til den spanske regjeringsbygningen i Madrid 29. april for å gå grundig gjennom alle dokumentene knyttet til rapporten.

I en undersøkelse på Lanzarote i mars om oljeutvinning ved Kanariøyene, sa 75,7 prosent av respondentene nei til olje. 14,4 prosent sa ja, og 9,8 prosent kunne ikke bestemme seg.

Tags