Folkeundersøkelse om olje på Kanariøyene blir utsatt

En folkeundersøkelse om oljeboring ved Kanariøyene blir utsatt fordi den spanske regjeringen tar saken inn for konstitusjonsretten.

Repsol skal prøvebore 50-60 kilometer øst for Fuerteventura i år. Ill: Repsol / Canariajournalen.no

Regionsregjeringen på Kanariøyene ville holde en folkeundersøkelse 23. november med dette spørsmålet:

«Syns du at Kanariøyenes modell for miljø og turisme skal endres for å starte utvinning av olje og gass?»

Spørsmålet er relatert til oljeselskapet Repsols planer om å starte prøveboring øst for Fuerteventura i november, noe regionsregjeringen er sterkt imot og sentralregjeringen går hardt inn for.

Vil prøve legaliteten i retten

Regjeringen i Spania hevder at en slik folkeundersøkelse bryter konstitusjonsloven, og vil prøve lovligheten i retten, skriver Laprovincia.es. Dette ble bestemt fredag 24. oktober.

Spørsmålet som blir stilt er relatert til et anliggende som ligger under statens juridiksjon, ikke regionen Kanariøyenes, og er ikke relatert til regional konkurranseevne. Derfor er folkeundersøkelsen ulovlig, blir det hevdet.

Avklart tidligst i mars

Det vil gå fem måneder før saken er ferdig behandlet i konstitusjonsretten. I mellomtiden blir folkeundersøkelsen automatisk utsatt.

Det vil si at Repsol da vil være ferdig med minst to prøveboringer i fall de velger å bore mer enn en brønn.

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, påstår at sentralregjeringen ved å gå til retten bare er ute etter å kneble den kanariske befolkningen. 

Tags