Sterke reaksjoner på lovendring som kan stoppe utleie av ferieboliger

Endringer i loven om modernisering av turismen på Kanariøyene setter store begrensinger på utleie av ferieboliger. Den skulle stemmes over, og etter alt å dømme godkjennes, på onsdag i parlamentet, men sterke reaksjoner førte til utsettelse.

Foreningen Ascav holdt pressekonferanse om lovendringene og startet et opprop som har fått over 6000 underskrifter. Foto: Ascav

Interesseforeningen Ascav, som representerer utleiere av ferieboliger, kaller lovendringene en bombe som begrenser ferieboligutleie.

Opptil 300.000 euro i bot

Det pekes blant annet på at det forbys langtidsutleie i turistområder, og at strafferammen for brudd på loven økes til 300.000 euro, langt mer enn mange av de aktuelle leilighetene er verdt.

Lovendringene setter også begrensinger for utleie av bare rom, det må være en komplett leilighet eller hus. Med andre ord blir "bed & breakfast" uaktuelt.

Ascav tror også at lovendringen vil skape store problemer for eiendomsmeglere fordi ingen vil kjøpe turistleiligheter eller ferieboliger med slike begrensninger.

Foreningen startet et opprop mot loven på Change.org som raskt fikk over 6000 underskrifter.

Flere går ut mot loven

Den spanske føderasjonen for boligforeninger og turistleiligheter Fevitur støtter ASCAV i denne saken, og hevder at lovendringene bryter med lovfestede prinsipper om fri konkurranse og er en ren plyndring av rettighetshaverne til fritidsboligeiere.

Tolo Gomila, president for Fevitur, påpeker at lovendringen er i strid med de siste dommene fra Høyesterett.

Dessuten at bakgrunnen for en slik regulering påstås å være mangel på faste boliger som folk kan leie, men det fins i realiteten 138.262 tomme boliger, 13 prosent av det totale antallet, som ikke leies ut på Kanariøyene, ifølge et overslag fra boligportalen Pisos.com i september 2018.

Dette motivet er derfor uberettiget og fører til en demonisering av en økonomisk sektor som gir store turismeinntekter, ifølge Fevitur.

29.000 av boligene som står tomme har aldri vært tatt i bruk, ifølge utviklingsdepartementet på Kanariøyene. I alt fins det cirka 1.050.000 boliger på Kanariøyene.

De tomme boligene kunne gitt i gjennomsnitt 9.000 euro per år i leieinntekter som faste boliger, ifølge pisos.com. 

Det store antallet tomme boliger står i grell kontrast til at det ifølge myndighetene er et underskudd på 40.000 boliger i forhold til behovet.

Forhastet og unøyaktig

Foreningen for hotell- og turismeentrepenører i Las Palmas, FEHT, går også imot lovendringene, som de hevder er en kunstig og opportunistisk prosedyre som går utenfor de riktige kanalene for en endring av utkastet slik det er ment.

Det pekes på at begrensninger for fritidsboliger skal være unntaket fra den generelle tillatte norm, ikke regelen, og alltid med berettigede og objektive kriterier der generelle interesser skal være avgjørende.

FEHT mener lovteksten virker forhastet, og viser en åpenbar mistillit til myndighetens kapasitet for å regulere denne typen tilbud på Kanariøyene. De hevder at teksten lider av unøyaktigheter, noe som gjør det forvirrende og gjenstand for juridisk usikkerhet.

Fjerner krav om femstjerners hotell også

Loven som skulle vedtas denne uken er ikke den mye omdiskuterte og varslede nye loven om utleie av ferieboliger, som nå er til høring i alle kommuner på Kanariøyene, men en moderniseringslov for turisme der det forsøkes å sette begrensninger på slik utleie.

Loven er også endret for kravene om at incentiver til modernisering av hoteller på Kanariøyene bare gis til hoteller som oppgraderes til minst fem stjerner. I den nye lovteksten gjelder det alle kategorier.

Bakgrunnen for lovendringene er to rettskraftige dommer i Konstitusjonsretten mot paragrafer i den nåværende loven, som nå forsøkes endret i henhold til domsavgjørelsen.

Nå som den er utsatt er de uklart når den skal stemmes over i parlamentet igjen. Det blir neppe før det regionale og kommunale valget er gjennomført.

Lenker

Se alle endringene i loven her (offisiell bulleteng på spansk)

Tags