Oljeselskap fikk i dag klarsignal til leteboring ved Kanariøyene

Miljødepartementet i Spania godkjente i dag en miljøkonsekvensanalyse fra oljeselskapet Respol for oljeutvinning utenfor Kanariøyene.

Repsol får letebore utenfor Fuerteventura og Lanzarote etter at miljødepartementet i Spania i dag godkjente selskapets miljøkonsekvensanalyse. Oljeblokkene hvor de to første brønnene skal bores er ringet inn på kartet. Ill: Oceana/Canariajournalen.no

Departementet kunngjorde avgjørelsen i Madrid i ettermiddag. Respol har tidligere fått lisens fra Spanias regjeringen til å lete etter olje i ni blokker som ligger mellom 10 og 60 kilometer øst for Fuerteventura og Lanzarote.

Dette har ført til massive protester fra den kanariske regjeringen, øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote, og en lang rekke institusjoner, organisasjoner og privatfolk.

Hevder det er minimal risiko

Miljødepartementet anser at det er minimal risiko å drive oljevirksomhet i områdene. Boringen skal skje på 800 meters havdyp og ned til 5000 meter under havbunnen.

Avgjørelsen kom samme dag som regjeringspartiet PP benyttet sin majoritet i parlamentet til å stoppe et forslag om å stoppe leteboringen, et forslag som ble støttet av nesten alle de andre partiene.

Oppgitt regionspresident

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, sier til pressen at han føler seg maktløs når han ser at den sentrale regjeringen går så sterkt imot Kanariøyenes interesser.

Gjennom en kampanje på internett, startet av Kanariøyenes regjering, er det per i dag samlet inn nesten120 000 underskrifter mot oljevirksomhet ved Kanariøyene. 10. juni skal høyesterett ta stilling til en apell fra øyrådet på Fuerteventura om å inndra lisensene om leteboring.

Tillatelse til tre prøvebrønner

Opptil tre prøvebrønner skal bores på på 50-61 kilometers avstand fra Kanariøyene i oljeblokkene som har fått navnene Sandía, Chirimoya og Zanahoria. Tillatelsen har fem års varighet og gjelder angivelig kun disse tre brønnene. Nye tillatelser må innhentes hvis det skal bores andre brønner.

Havdybden er 800 meter. De to første brønnene skal bores ned til 2300 meter under havbunnen i løpet av 45 dager. Den tredje brønnen blir 5000 meter dyp og vil ta 180 dager å bore. Boringene skal skje fra et 220 meter langt fartøy.

Ingen av brønnene vil berøre et havområde som er foreslått som område av spesiell samfunnsmessig viktighet, ifølge departementets sekretær Federico Ramos.

Tags