Spanske senatorer gjør oljeopprør

I går gikk fire senatorer på Balearene imot sitt eget parti, Partido Popular, og stemte ja til et lovforslag fra opposisjonspartiet PSOE om å forby oljevirksomhet som kan påvirke turistområder og beskyttede områder.

Ni oljeblokker ved Kanariøyene er tildelt Repsol, som har prikket inn seks potensielle steder å prøvebore. De to første borelokasjonene er ringet inn. Ill: Oceana/Canariajournalen.no

Dermed brøt de regjeringspartiet stemmedisiplin, men partiet fikk likevel brukt sin stemmeovervekt til å stemme ned lovforslaget.

Samme dag stemte parlamentet i den autonome regionen Kanariøyene ja til et slikt lovforslag. Bare høyrepartiet Partido Populars representanter stemte imot.

Trapper opp oljekrigen

Oljekrigen på Kanariøyene og Balearene spisser seg stadig mer til.

Regionsregjeringene både på Kanariøyene og Balearene er sterkt imot oljevirksomhet ved øygruppene.

Det samme er øyrådene på Lanzarote og Fuerteventura, 80 prosent av de kanariske intitusjonene, og en rekke internasjonale miljøorganisasjoner.

Forsinket rapportbehandling 

Oljeselskapet Repsol og to partnerselskap har fått lisens av den spanske regjeringen til å lete etter olje i et område som ligger 10-60 kilometer fra Lanzarote og Fuerteventura.

Selskapene hadde planer om å starte prøveboring i sommer, men miljødepartementets behandling av en miljøkonsekvensrapport trekker ut i tid. Departementet har bedt om utfyllende informasjon til rapporten.

Regionsregjeringen på Kanariøyene krever at det skal lages en ny miljørapport fra bunnen av på grunn av de store manglene i den eksisterende rapporten, og at behandlingen av denne blir stoppet umiddelbart.

Nye demonstrasjoner på lørdag

10. mai aksjonerer miljøorganisasjonen Ben Magec og en folkeplattform for en ny energimodell på Kanariøyene med menneskekjeder mot olje på alle Kanariøyene. Folk oppfordres til å delta.

I Las Palmas skal kjeden dannes fra Las Alcaravaneras til Muelle Deportivo ved 12-tiden. Etterpå blir det konserter og andre forestillinger.

I Arrecife på Lanzarote skal det skje på Reducto-stranda, på Tenerife fra 10.30 i Mueca-gaten i Puerto de la Cruz, i San Sebastián de La Gomera skal det skje i Los Descubridores-avenyen, på La Palma fra klokken 10 i Llanos de Aridane, på Hierro klokken 11 i Malpaso, på Fuerteventura fra 16 i Gran Tarajal-avenyen, og på La Graciosa skal det foregå på Pueblo-stranda.

Gjennom en kampanje på internett, startet av Kanariøyenes regjering, er det per i dag samlet inn nærmere 120 000 underskrifter mot oljevirksomhet ved Kanariøyene. 

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, har bedt om folkeavstemning om saken på Kanariøyene, men det er den spanske regjeringen er svært negativ til.

Tags